ČT: Poslanec Věcí veřejných obíral svého asistenta o výplatu

Brno/Praha - Hodonínský poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka nutil svého asistenta Vratislava Vařejku, aby mu každý měsíc vracel ze své výplaty 20 tisíc korun v hotovosti. Tyto peníze měl podle Vařejky používat pro vlastní potřeby. Vyplývá to i z nahrávky, kterou má Česká televize k dispozici. Asistent vše nahlásil vedení Věcí veřejných, konkrétně Kristýně Kočí a Radku Johnovi, a na poslance podal trestní oznámení pro zneužití pravomoci úřední osoby. Chaloupka potvrdil, že si peníze bral.

Vratislav Vařejka pracoval pro Chaloupku jako asistent od loňského září. Oba muži se ústně dohodli, že Vařejka bude odevzdát dvě třetiny svého platu. Dvacet tisíc mělo jít každý měsíc na úhradu služeb pro Věci veřejné nebo na charitativní akce strany.

Chaloupka v rozhovoru pro Českou televizi potvrdil, že si peníze od asistenta bral. „Samozřejmě, že jsem věděl, že to jsou peníze z jeho výplaty. Ale víte, taková byla domluva, takhle jsme se domluvili,“ řekl. Skupina lidí kolem něj se údajně domluvila, že každý dá straně určitý obnos peněz, aby se ufinancovala volební kampaň.

Nahrávka z předávání peněz za říjen - část rozhovoru

Vařejka: Tak jo, tak se to může využít na dobročinné účely.

Chaloupka: Toto?

Vařejka: No.

Chaloupka: To se využije na dobročinné účely, to se využije aji na benzin a na jídlo. Dobročinný.

Vařejka prý pojal podezření, že si šéf nechává peníze jen pro sebe. Začal si proto společná setkání tajně nahrávat. „Když jsem nesouhlasil s jeho jednáním, tak mi vyhrožoval, že se pomstí a už nebudu pracovat pro Věci veřejné,“ uvedl Vratislav Vařejka pro Českou televizi.

Chaloupka ale popírá, že by si peníze nechával pro sebe. O existenci nahrávek prý věděl. „Samozřejmě, že jsem to věděl, dokonce se mě pokoušel těmi nahrávkami vydírat. Všechno jsme ale dopředu domluvili, všichni dávali peníze dobrovolně. Záleží na každém, jestli straně na pokrytí kampaně dá část výplaty nebo úspor,“ tvrdil. Na bývalého asistenta chce podat kvůli těmto tvrzením žalobu.

Vařejkovo podezření posílil i fakt, že dohodnuté peníze nemůže poslat na účet, ale musí je předat v hotovosti. První předání peněz za září 2010 proběhlo 1. listopadu loňského roku v hodonínské restauraci Kafárna. Chaloupkovi předal 17 tisíc korun. O dva týdny později odvedl 20 tisíc ze své říjnové výplaty. Z obou schůzek pořídil záznamy, které má Česká televize k dispozici.

„Vzájemné neshody pokračovaly, tudíž mi pan Chaloupka vypověděl smlouvu, výpověď jsem dostal v pátek 10. prosince,“ dodává. Vařejka dostal vyhazov ve chvíli, kdy se poslanec rozhodl, že stálého asistenta bude mít v Praze a Vařejka bude pouze asistentem pro jižní Moravu. Jeho plat měl klesnout na tisíc korun měsíčně.

Přepis části rozhovoru

Chaloupka: Já jenom doufám, pane Vařejko, že toto neřešíte s nikým jiným, toto nikdo neví. Jestli se dovím, že o tomto někde mluvíte, tak se rozejdem strašně ve zlým. Protože mně by to nedělalo problémy, ty já si vyřeším, ale já nechci řešit problémy, já nemám rád, když mi někdo dělá problémy. Takže ať je to to, vždycky si vyříkejme všecky věci mezi sebou a ať se nedostane nic ven, protože já nepotřebuju problémy, já mám problémů fakt tolik, že toho mám plné kecky. Domluvili jsme se na tom, že vy budete dostávat 35 tisíc od sněmovny, deset si necháváte, 25 vám vyfakturuju já, nebo přes nějakou jinou firmu, vy si zdaníte deset tisíc, já si zdaním 25 tisíc. Když pojedete do Prahy tak Vám dám litr, když vás to bude stát víc, že byste tam musel přespat, tak vám dám i to.

Vařejka změnu práce odmítl. „Chtěl se mnou rozvázat okamžitě pracovní poměr a udělat dodatek ke smlouvě, ale když viděl, že trvám na dodržení podmínek smlouvy, tak se snížil k výhružkám typu, že již nebudu moci spolupracovat s VV,“ popsal Vařejka v dopise pro Kristýnu Kočí.

John ani Kočí s oznámením nic neudělali

Na konci ledna poslal propuštěný asistent stížnost na Ottu Chaloupku jak Kristýně Kočí, která v té době zastávala pozici šéfky poslaneckého klubu VV, tak předsedovi strany Radku Johnovi.

Kočí na stížnost odpověděla teprve před měsícem. „Po prostudování Vašich podkladů a vysvětlení, které mi k celé věci podal Otto Chaloupka, předávám Vaši stížnost prvnímu výkonnému místopředsedovi Jaroslavu Škárkovi k projednání na Radě VV,“ píše Kočí v dopise adresovaném Vařejkovi.

Radek John dnes tvrdil, že mu Vařejkova stížnost nepřišla, proto se tím dosud nezabýval. Poslance se zastával. „Pan Chaloupka mi řekl, že byl s asistentem nespokojený a že pan asistent bude něco vymýšlet. Pan poslanec Chaloupka bude ale muset všechno vysvětlit, až se vrátí ze služební cesty v USA,“ uvedl John.

Přepis části rozhovoru

Chaloupka: Vy mně to vyplatíte v hotovosti, s tím že mě nevyplatíte 25 tisíc, ale vyplatíte mně 21 tisíc a zbytek, ty čtyři tisíce jsou to, o co vám naroste, teoreticky, protože on vám nenaroste, ale naroste vám, i kdyby vám narostlo sociální, zdravotní a daň z příjmu. Okej? Tak vy si necháváte 14 tisíc, mně dáváte 21 tisíc v hotovosti. Nejsou na to papíry, nic.

Od poloviny března vedení VV nic nedělalo, Vařejka proto podal trestní oznámení. Státní zastupitelství vše prošetřuje a zatím se nechce k ničemu vyjadřovat.

  • Vratislav Vařejka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2490/248932.jpg
  • Otto Chaloupka autor: www.ottochaloupka.cz, zdroj: www.ottochaloupka.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2489/248877.jpg
  • Vratislav Vařejka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2490/248931.jpg
  • Otto Chaloupka a Kristýna Kočí autor: www.ottochaloupka.cz, zdroj: www.ottochaloupka.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2489/248878.jpg