Policie možná obviní další členy ochranky, kteří napadli fanoušky na Zbrojovce

Brno - Policie začalala vyšetřovat nedělní napadení fanouška na zápase Zbrojovka Brno-Slovan Liberec jako trestný čin výtržnictví. Rozhodl o tom vyšetřovatel případu po prostudování videozáznamů incidentu. Policie však nevylučuje, že rozšíří počet obviněných. Ve druhém poločase nedělního zápasu se slovní potyčka mezi diváky a pořadateli zvrhla v bitku, která skončila zraněním jednoho z fanoušků. Ten byl po ošetření odvezen do nemocnice.

Policie podle mluvčího zkoumá dostupná videa, ze kterých analyzuje, kdo se jakým způsobem se na rvačce s fanoušky podílel. „Policisté se snaží prověřovat všechny okolnosti incidentu. Je možné, že se podezření rozšíří na větší skupinu pachatelů nebo o více skutků. Jde o výtržnictví s prvky násilí proti zdraví,“ upřesnil policejní mluvčí Petr Nečesánek.

Ze záběrů je mimo jiné patrné, že jeden z útočníků měl na ruce rukavici, zřejmě tzv. boxera. Navíc napadení fanoušků je na videích zřejmé ve více případech než jen rána, po které musel být ošetřen fanoušek Dean Gale.

Mluvčí Policie ČR Petr Nečesánek

„Prozatím vyšetřujeme případ jako podezření na trestný čin u neznámého pachatele. Na případu se ale samozřejmě dál pracuje.“

Na pořádek při fotbalovém utkání Zbrojovky se Slovanem měla dohlížet firma One Security. Její majitel Petr Waldsberger se přitom u brněnského městského soudu zpovídá z napadení fanouška brněnské Komety. Ještě jako člen najaté ochranky měl při zápase v listopadu 2009 jednomu z diváků bezdůvodně podkopnout nohy a způsobit mu pohmoždění hrudníku. Petr Waldsberger byl už jednou za výtržnictví trestán, v tomto případě ale vinu odmítá.

Za napadení fanouška agentura pyká

„Na základě toho, co se stalo, jsme okamžitě vypověděli smlouvu s agenturou One Security, která byla za tento incident zodpovědná,“ řekl předseda Zbrojovky Karel Jarůšek. Smlouva s bezpečnostní agenturou One Security má měsíční výpovědní lhůtu. Klub si proto vymínil, že žádný z členů bezpečnostní služby, kteří se bitky zúčastnili, se v této době nebude jakkoli podílet na organizaci a zabezpečení domácích utkání fotbalové Zbrojovky.