Dělnická mládež zahájí prvomájový pochod na Kolišti

Brno - Mládežnická odnož zrušené Dělnické strany dnes oznámila, že své prvomájové setkání zahájí v brněnském parku Koliště. S nejvyšší pravděpodobností tak organizátoři zvolí obávanou trasu vyloučenou oblastí, tedy ulicemi Francouzská, Cejl a Bratislavská. Touto nahlášenou trasou se ještě bude zabývat Nejvyšší správní soud. Brno se neúspěšně snažilo dvěma nahlášeným pochodům zamezit. Na protest se postavila i občanská iniciativa „V Brně neonacisty nechceme“. Polisté už teď připravují rozsáhlá bezpečnostní opatření. Nyní může být shromáždění jedině rozpuštěno, pokud dojde k porušení zákona.

Přesně před měsícem odmítl Nejvyšší správní soud (NSS) kasační stížnost městské části Brno-střed. Stížností chtěla městská část zvrátit rozhodnutí brněnského krajského soudu, který zákaz prvomájového pochodu Dělnické mládeže zrušil. Sympatizanti krajní pravice tak mohou 1. května projít centrem Brna.

První povolená trasa začíná v Lužánkách

Podle ohlášení začne shromáždění v parku Lužánky, odkud se pochod vydá přes Smetanovu ulici, Veveří, Husovu a Pekařskou ulici na Mendlovo náměstí.

Druhou kasační stížnost, kterou se magistrát odvolává proti zrušenému zákazu pochodu ulicemi Cejl, Bratislavská a Francouzská, NSS posuzuje. NSS stejně jako Krajský soud v Brně považuje zákaz pochodu za nedostatečně podložený důkazy,  kasační stížnost odmítl.

Do Brna mají přijet i radikálové z Německa a Rakouska

Do Brna se 1. května stejně jako v letech 2007 a 2009 sjedou stovky radikálů. „S rozhodnutím soudu se musíme smířit. Jediné, co ještě můžeme udělat, je připravit se na pochod společně s policií. Kdyby došlo k jakýmkoliv problémům, chceme mít v záloze důvod pro rozpuštění shromáždění,“ osvětlil kroky radnice starosta městské části Libor Šťástka (ODS).