Magistrátní odbor vede kontroverzní úředník. Opozici se to nelíbí

Brno - Žádný bod dnešního jednání brněnského Zastupitelstva nevzbudil tolik emocí jako projednávání jména nového vedoucího Odboru technických sítí. Tím se stal Ladislav Juříček, který už byl v minulosti zaměstnancem magistrátu. S jeho jménem ale opozice spojuje několik kontroverzních rozhodnutí z období 1998-2007, kdy působil jako zástupce Odboru investičního MMB.

Podle zastupitele za Stranu zelených Martina Andrea jsou se jménem Ladislava Juříčka spojeny rekonstrukce vily Tugendhat a rekonstrukce náměstí Svobody. V obou případech byl podle opozice porušen zákon. Soutěž později jako nezákonnou zrušil soud. To, že tyto skutečnosti výběrová komise při obsazování postu vedoucího Odboru technických sítí nevzala v potaz, považuje Ander za skandální. Juříček z magistrátu po skončení těchto výběrových řízení odešel.

Mojmír Vlašín (SZ)

Nezpochybňuji, že kandidát splnil všechny parametry, ale ty reference jsou strašné! A sám magistrát má ty špatné reference. Jsem rád, že magistrát recykluje, ale nemyslel jsem, že bude recyklovat úředníky.

„Na magistrát se vracejí lidé loajální brněnské ODS, kteří nesou zodpovědnost za porušování zákonů a netransparentní přidělování veřejných zakázek v letech vlády ODS, a ČSSD tomu dělá křoví. Jsou první viditelné důsledky vlády velké koalice v Brně,“ komentuje rozhodnutí rady Ander.

Zastupitel Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) argumentoval i tím, že Juříček po odchodu z magistrátu pracoval v podniku Povodí Moravy, kde některé zakázky vyšetřovala policie. „Nikdy jsem nebyl vyšetřován policií, žádnou složkou. Pokud se mi doneslo ke sluchu, týkalo se to hlavně zakázek, které si organizoval tehdejší generální ředitel,“ řekl dnes Juříček zastupitelům. Na dotaz zastupitele Mojmíra Vlašína (SZ) připustil, že z Povodí Moravy byl propuštěn.

Juříček prý splnil předpoklady

„Ladislav Juříček splnil všechny předpoklady výběrového řízení,“ hájí jeho výběr náměstek primátora Robert Kotzian. Orientace v dané oblasti ale zřejmě součástí předpokladů pro jmenování nebyla. Na otázku zastupitele Pavla Březy (KSČM), jakou má představu o svém působení, totiž odpověděl: „Nejdřív se musím seznámit s odborem.“