Mateřská škola v Arnoldově vile dostala poslední výjimku

Brno - Každá třetí mateřská škola v Brně funguje s výjimkou od hygieniků. Jsou to mateřinky, z nichž mnohé sídlí v bývalých vilách, které zůstaly po válce opuštěné a nebyly jako školské účelové zařízení stavěny. A nebo jako mateřinky vznikly, ale už před desítkami let. Mají pak problémy s prostory odpovídajícími normám, s kapacitami technických sítí nebo jim chybí rekonstruované sociální zařízení. K jedné z nich patří i mateřská škola v městské části Brno-sever v takzvané Arnoldově vile, která díky výjimce od hygieniků funguje už několik let.

Jen v městské části Brno-střed je takových mateřských škol sedm, jsou však také například v Brně-Líšni, kde jich je šest. Výjimka je dočasná a všechny důvody pro její přidělení se musí vždy co nejdříve ostranit.

V Arnoldově vile, kde je 150 let starý vytápěcí systém a téměř každý den se najde nějaké problém, na výjimku spoléhají. Naposledy školce hrozilo zavření před koncem loňského roku, protože se v ní rozpadalo téměř vše. Napřed praskl kotel, pak začalo odpadávat zdivo i kachle v umývárnách a na záchodech. Městská část Brno-sever však se situací nic nedělala. A nepomohla ani petice rodičů malých předškoláků. Pomohla až medializace problému, který si vzala za své náměstkyně primátora Jana Bohuňovská (ODS). Ta školku osobně navštívila před několika měsíci a s novým vedením radnice se domluvila na případném financování rekonstrukce památkově chráněného objektu. Díky tomu se hygienici rozhodli dát školce poslední výjimku.

Ředitelka školky Lenka Čoupková (zdroj: ČT24)

Arnoldova vila v Brně, ve které mateřská škola sídlí, patří mezi skvosty secese. Je jednou z dalších památných vil v městské čtvrti Černá Pole. Zatímco v sousední vile Tugendhat byla rekonstrukce zahájena letos, v souvislosti s Arnoldovou vilou se o ní 10 let pouze mluví. Za tu dobu se technický stav budovy rapidně zhoršil. Památkáři navíc prohlásili vilu letos v únoru památkou. Oprava kvůli tomu bude ještě dražší.

Napřed ale musí městská část Brno-sever vypracovat projekt případné rekonstrukce, do kterého se rozhodla investovat 4,5 milionu korun. „Měl by být do léta hotový,“ prohlásil místostarosta Brna-severu Ivan Svoboda.

Jenže projekt není všechno, někdo musí rekonstrukci zaplatit a to rozhodně neudělá Brno jen ze svého. „Ten postup bude takový, že městská část zpracuje projekt, pak požádá investiční odbor magistrátu o zpracování investičního záměru a  teprve po jeho schválení se mohou začít hledat peníze,“ poslala anabázi Bohuňovská.

A právě to by mohl být kámen úrazu. Vše má totiž svůj čas, ten úřední, a další výjimku mateřská škola nemusí dostat. Ještě letos, když byla školce dána, mohla po prvních neurotických měsících konečně ředitelka školy začít přijímat nové žáčky. Pokud se ale s opravou nezačne do konce roku 2011, hrozí školce podle ředitelky Lenky Čoupkové úplný zánik. Náměstkyně Bohuňovská ale tvrdí, že i kdyby se nestihlo začít s opravou, s hygieniky se domluví.