Na Valašsko dorazilo jaro. V Lačnově opět rozkvetly šafrány

Valašsko - Půvabné fialové kvítky vzácného šafránu po roce opět posely louku u Lačnova na Valašsku. Přestože je tato rostlinka typicky alpská a na Moravě se objevila spíše náhodou, v Lačnově a sousedním Pozděchově platí za symbol příchodu jara. Zároveň jsou důkazem kondice zdejší přírody.

Šafrány je lačnovská louka po roce opět posetá. Podle Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody Valašského Meziříčí. „Může za to počasí. Začátek jara je v lestošním roce docela suchý, proto se to v přírodě zatím moc nezelená,“ uvedl Orálek.

Šafrán patří k nejdražším kořením na světě. K výrobě jednoho kilogramu koření je potřeba kolem 200 tisíc sušených květů.

Na louce u Lačnova rozkvetly vzácné šafrány (zdroj: ČT24)

Šafrán zde není původní rostlinou. Pravděpodobně se sem dostal z alpské oblasti během napoleonských válek společně se senem pro koně. Využívá se ve farmacii a také je oblíbeným kořením, které masu, omáčkám i likérům přidá příjemně výraznou chuť. Ty, kdo by si jej rádi natrhali domů, ale ochranáři varují: šafrán je kriticky ohrožený. Spousta lidí si jej navíc plete s jedovatými ocúny.