Brněnské kavárny ožívají divadlem

Brno - Jedenáct nezávislých divadelních souborů se představí v prostředí jedenácti kaváren. Druhý ročník Brněnského lunaparku aneb Divadla ke kávě letos nabídne v měsíci březnu a dubnu třicet tři divadelních večerů s následným hudebním programem.

Organizátoři Brněnského lunaparku se už druhým rokem snaží propojit prostor brněnských kaváren a alternativního divadla. Letošní rok 2011 je ve znamení jedenáctky - jedenáct divadelních souborů předvede své umění přímo mezi stoly jedenácti brněnských kaváren.

„Festival nabízí jinou formu divadla. Nejedná se pouze o nějaké přenesení hry. Kavárny totiž většinou nemají žádné pódium. Herci musí hrát mezi lidmi, kteří se tak mnohdy stávají součástí děje,“ uvedla organizátorka Kateřina Eichlerová.

Představení začínají vždy v šest hodin. Protože každé divadlo hraje třikrát, je možné stihnout během třiceti tří večerů všech jedenáct souborů. Mezi prvními se v kavárně Leporelo v Domě umění představilo Absolutní divadlo, které předvedlo autorský kus Na mikrofon, kdy herci po sobě vystupovali na improvizovaném pódiu jako v one-man show.

„Taková netradiční místa mají svá specifika a je zajímavé pozorovat, jak se lidé během představení chovají. Lidé se v kavárnách na představeních chtějí bavit, protože přišli s tím, že nebudou sedět v plyšovém divadle. To nadšenecké provizorium rozhodně divadlu prospívá,“ shrnul své pocity z představení herec Jiří Harnach.

A spokojené bylo i „vyprodané“ hlediště, kdy mnozí z diváků museli představení prostát. „Je to zde rozhodně pohodovější než v klasickém divadle - káva, divadlo a dobrá hudba,“ nadchla se pro festival studentka Lenka Konkolová. Kladně myšlenku hodnotí i Miroslav Toth: „Takhle přijde divadlo blíž lidem, protože člověk nemusí přijít do divadla, ale divadlo za ním přijde do kavárny, kde se scházíme s přáteli. Většina publika navíc ocení i neformální atmosféru.“

Po každém divadlením představení následuje hudební program nejrůznějších stylů a žánrů. V Domě umění vystoupil smyčcový kvartet The Eclipse, který kombinuje klasiku s rockovými a metalovými prvky.

Festival nezávislých divadel a hudby potrvá do 5. května, kdy je v kavárně Podobrazy připravena závěrečná after-párty.

Program:

  • Brněnský lunapark 2011 autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2384/238360.jpg
  • Brněnský lunapark 2011 autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2384/238363.jpg
  • Program Brněnského lunaparku autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2383/238297.jpg