Soud potvrdil trest muži, který ve velkém pěstoval konopí

Brno – Odvolací soud potvrdil vinu pěstitele konopí Dušana Dvořáka, který přechovával 300 kilogramů konopí. Soud pouze snížil původní trest, který Dvořákovi uložil prostějovský soud, ze 30 na 28 měsíců s odkladem na 2,5 roku. Podle soudu bylo jednání Dvořáka pro společnost nebezpečné a páchané ve značném rozsahu. Soudce Zdeněk Lukovský v odůvodnění uvedl, že pěstování konopí je v Česku zakázáno a Dušan Dvořák neměl k pěstování konopí, které označuje jako výzkum, povolení. To, že založil sdružení Konopí je lék, neznamená, že smí konopí pěstovat.

Když v červnu 2009 vtrhla skupina maskovaných policistů do pěstírny Dušana Dvořáka, objevila 300 kg konopí. Muž z Ospělova na Prostějovsku se bránil, že cannabis používá jen pro léčebné účely. Prostějovský soud jej za držení marihuany, jejíž cena by na černém trhu dosáhla hodnoty pětasedmdesáti milionů korun, potrestal 30 měsíci vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Odvolací soud dnes trest snížil.

U prostějovského soudu Dvořákova obhajoba stavěla na argumentu, že konopí s manželkou pěstovali legálně a pouze pro výzkumné a léčebné účely. „My jsme získali registraci ministerstva vnitra na založení společnosti Konopí je lék, která se bude zabývat léčbou a sebeléčbou konopím, my jsme jediní v České republice, kteří povolení mají,“ vysvětloval tehdy Dvořák. Odvolací soud dnes jeho tvrzení odmítl s tím, že ve stanovách sdružení není jediná zmínka o pěstování konopí, a pokud by tam byla, ministerstvo by povolení pro vznik sdružení nevydalo.

Odsouzený Dušan Dvořák o tom, proč chce konopí pěstovat (zdroj: ČT24)

Dušan Dvořák

Dušan Dvořák dlouhodobě léčbu konopím propaguje. Marihuanu vytvořenou z konopí používal k výrobě mastí a tinktur. Je ředitelem Edukativní konopné kliniky v Praze a je zakladatelem sdružení Konopí je lék.

Podle prostějovského státního zástupce Ivo Černíka není rozhodující, pro jaké účely konopí pěstoval. „Podle zákona nikdo nesmí mít množství větší než malé. Nový zákoník stanovuje, že mít více než pět rostlin je trestné,“ komentoval vyjádření pěstitelů konopí Černík. A dodal, že soudní praxe v té době stanovovala malé množství na 0,3 gramy účinné látky THC.

Dvořák není s verdiktem soudu spokojený. „Soudy si neuvědomují, nakolik jsou výtažky z konopí pro léčbu vážně nemocných lidí důležité. Pro mnohé z nich není klasická léčba v nemocnicích vyhovující,“ dodal. Mezi lidmi, jimž své konopné produkty rozdával, byli pacienti s rakovinou.

Léčivá síla marihuany

To, co se u konopí využívá, je léčivá pryskyřice. V ní obsažené cannabionoidy mají široké účinky v celém lidském organismu. Pozitivní účinky na širokou škálu nemocí potvrzují vědecké výzkumy na lécích z marihuany, které jsou legální. K těmto lékům se lze dostat jen v lékárnách, ale cena za přípravky, které v sobě má gram účinné látky, se pohybuje ve stovkách eur. V Česku, ale i v dalších zemích je pěstování marihuany zakázáno, protože obsahuje psychotropní látky.

Dvořákovi hrozilo za držení takového množství konopí osm let vězení. Dušan Dvořák dnes řekl, že se chce dál soudně bránit. Státní zástupce požadoval, aby pěstitel strávil ve vězení 2,5 roku.