Za přípravu vraždy syna stráví žena 17 let ve vězení

Brno – Krajský soud v Brně poslal na 17 let do vězení ženu, která chtěla  nechat zavraždit prvorozeného třiatřicetiletého syna. Spolu s matkou půjde na 15 let za mříže  i mladší syn, který se měl na přípravě nájemné vraždy podílet. Důvodem byly letité spory v rodině. Přitom měli využít služeb nájemných vrahů, které si za 100 tisíc korun objednali přes jednoho známého. Policie ale včas zasáhla a vraždu s pomocí informací od samotných „najatých vrahů“ překazila.

Na začátku příběhu z července loňského roku byly letité spory v rodině. Dvaapadesátiletá Lenka Nevřivá se kvůli nim snažila prodat oba své domy a odstěhovat se od rodiny s mladším synem Romanem. Nemohla už snést týrání manželem a synem Patrikem. „Patrik a manžel mě fyzicky a psychicky týrali, zakazovali mi styk s vnučkou, sprostě mi nadávali, už jsem to nemohla vydržet,“ vysvětlovala dnes u soudu Nevřivá. „Chtěla jsem se odstěhovat se synem Romanem pryč, situace byla neúnosná,“ začala u soudu Nevřivá.

Její manžel ji skutečně několik měsíců před plánovanou vraždou shodil ze schodů a způsobil jí těžká zranění. Fyzické napadání bylo v rodině časté. Za to dostal u soudu podmínku. Příkoří podle své výpovědi zažívala ale i od syna Patrika. „Situace byla hrozná. Chtěla jsem odejít. Manžel a syn Patrik nám ale prodej domu neumožnili, protože syn v jednom z nich bydlel,“ řekla Nevřivá.

Nevřivá: Svěřila jsem se známému, ten mi přivedl na pomoc vrahy

Nevřivá, která pracovala jako trafikantka, se proto podle své verze svěřila s problémy známému Martinu Bémovi, který jí podle jejích slov nabídl „řešení“. „Myslela jsem, že mně chce půjčit peníze na koupi bytu, a netušila jsem, že mi přiveze na smluvenou schůzku do Ostrovačic nájemného vraha, vystupujícího pod jménem Sivák,“ prohlásila žena u soudu. Sivák jí prý dal na schůzce nůž na krk. Řešením je vražda a už z ní nemůže couvnout, protože viděla jeho obličej. A pokud to žena udělá, zabije ji a jejího mladšího syna. „Nemohla jsem nic jiného dělat,“ prohlásila dnes u soudu. „Jsem ráda, že mne zatkli a že se to vše řeší u soudu. Měla jsem šílený strach, že by syna Patrika mohli zabít,“ řekla dnes u soudu Nevřivá.

Výpověď u soudu ale byla jiná než záznam z protokolu přípravného řízení. Z ní totiž vyplynulo, že se s plánovanou vraždou svěřila mladšímu synovi Romanovi a že vraždu od samého začátku po Bémovi chtěla. To nakonec vyplynulo i z policejních nahrávek, které při druhé schůzce pořídili tři „najatí vrazi“ v čele s Bémem. S nahrávkou na mobilním telefonu, který byl dnes v soudní síni použit jako důkaz, zašli na policii. Šokovaní kriminalisté pak muže použili jako volavky pro třetí schůzku, kde měla být objednávka vraždy dokončena.

Nahrávka, na níž Lenka Nevřivá objednává vraždu syna

…Je mi úplně jedno, jak to uděláte, ale já nechci nic vědět. Nechávám to na vás, nikdy jsem vás neviděla, nikdy jsem s vami nemluvila. Já mám alibi. Teď zrovna griluju u přítelkyně…

…Jestli to neuděláte vy, umlátila bych ho sama nebo mu vrazila nůž do břicha. Svedla bych to na afekt, protože se léčím s psychickými problémy…

…(Otázka jednoho z „nájemných vrahů“: A to vám nevadí, že má manželku a dítě, co by s nimi bylo?)…Je mi to úplně jedno. Oni mě nezajímají, já pro ně taky neexistuju…

Mladší syn Roman s matkou na dvou prvních schůzkách s najímanými muži byl. „Bratr má dluhy, zastavil mámě barák, chodí na něj exekutoři, bude to vypadat, že si ho chtěl někdo podat,“ prohlásil na jedné z nahrávek.

Tři schůzky, na poslední spadla klec

Schůzky byly celkem tři. Na první oznámila najatým Nevřivá, že chce syna odstranit. Na druhou přinesla elektroniku za 20 tisíc korun, 15 tisíc v hotovosti, fotku syna a klíče od domu, v němž bydlel. (Během schůzky si pořídili Bém, Sivák a Jiří Mikloš nahrávku rozhovoru na mobilní telefon a předali jeho obsah policii). Na třetí schůzce, na kterou měla přinést Nevřivá dalších 15 tisíc, už ale byla policie a ženu zatkla. Jejího spoluviníka, syna Romana, druhý den.