Břeclavskému hokeji svitla naděje. Našel se zachránce

Břeclav - Zadluženému břeclavskému hokeji svitla naděje. Pomoci mu chce  lanžhotská firma Passvilan. Ta už založila firmu HC Passvilan Břeclav, kterou město požadovalo, aby mohlo udělit pětimilionovou dotaci na mládež. Firma se chystá podpořit i seniorský tým - podle toho, kolik peněz se jí podaří sehnat. Své záměry už představila starostovi Břeclavi Oldřichu Ryšavému (ČSSD), nyní připravuje konkrétní projekt. Podle starosty by to mohla být reálná šance, jak břeclavský hokej zachránit.

Ve čtvrtek 17. února totiž předstoupili před mládežnické trenéry vlastníci lanžhotské firmy Passvilan s jasným stanoviskem. Rozhodli se založit nový subjekt, který by měl zastřešit další fungování břeclavského hokeje.

„Firma Passvilan s břeclavským hokejem spolupracuje už delší dobu, není jí proto situace kolem hokeje lhostejná. Myslím, že mají nejen ve městě, ale i v širokém okolí dobré jméno a mají i potřebné zkušenosti a kontakty,“ uvedl na začátek schůzky trenérů s majiteli lanžhotské firmy břeclavský odchovanec Martin Maťašovský, který je spolu se Ctiborem Bartošem nápomocen v uskutečňování tohoto záměru.

Město chce ale po firmě jasné záruky, přehledné účetnictví jak pro mládež, tak pro seniory. Břeclavský hokej se totiž potýká s problémy, které vznikly ještě za minulého vedení města. Místní hokejový klub získával od města dotace ve výši 13 milionů, přesto klub za pouhé tři roky dokázal navýšit svůj dluh z 80 tisíc na 2,5 milionu korun. Nové vedení ale řeklo dost, protože v klubu se zbytečně plýtvá. Profesionálním hokejistům už nepřispěje ani korunu, pětimilionovou dotaci chce vedení Břeclavi poskytnout pouze mládeži.

„V žádném případě nehodláme sanovat ztrátový hokej. Podpoříme jen nově vzniklý mládežnický klub, který nebude spojen s klubem původním,“ prohlásil na začátku týdne po jednání rady místostarosta Jaroslav Paroulek (ČSSD).

Passvilan by se tak mohl stát pro břeclavský hokej záchranným lanem. „Musíme v těchto věcech jednat již nyní, v červenci už by bylo pozdě shánět partnery. Pak musí samozřejmě tento projekt projít celým schvalovacím procesem,“ shodli se zástupci firmy a hokejistů.

břeclavský znak
Zdroj: ČT24/www.znakymestaobci.cz