Břeclavský hokej je na rozcestí

Břeclav - Břeclavský hokej se potýká s problémy, které vznikly ještě za minulého vedení města. Místní hokejový klub získával od města dotace ve výši 12-13 milionů, přesto klub za pouhé tři roky dokázal navýšit svůj dluh z 80 tisíc na 2,5 milionu korun. Nové vedení ale řeklo dost, protože v klubu se zbytečně plýtvá. Profesionálním hokejistům už nepřispěje ani korunu, pětimilionovou dotaci chce vedení Břeclavi poskytnout pouze mládeži. Jen pro ni má vzniknout samostatný hokejový klub. Vedení klubu městu předložilo varianty řešení. Rada města ale ani na jeden návrh nepřistoupila.

Vedení klubu uznalo, že udělalo manažerské chyby. Městu předložilo tři varianty, jak se ze současné situace dostat. Dvě varianty de facto znamenají uhrazení dluhů městem, třetí variantou je úpadek klubu. První dvě varianty město zcela odmítlo. Vedení města je ochotno zachránit v Břeclavi mládežnický hokej, v žádném případě ale nechce řešit dluhy, do kterých se klub dostal špatným hospodařením.

„V žádném případě nehodláme sanovat ztrátový hokej. Podpoříme jen nově vzniklý mládežnický klub, který nebude spojen s klubem původním,“ řekl České televizi po jednání rady místostarosta Jaroslav Paroulek (ČSSD). Přesto radnice nabízí kompromisní řešení v podobě odpuštění pronájmu za ledové plochy. Zároveň ale město trvá na prověření, zda dotace klubu byly využity v souladu s účelem, ke kterému byly určeny.

Náklady klubu rostly od roku 2008

Management klubu si zřejmě s financemi hlavu příliš nelámal. Třeba počet trenérů hokeje během 3 let vzrostl více než dvojnásobně. Zatímco v roce 2008 působilo v břeclavském hokejovém klubu 15 trenérů, v roce 2009 to už bylo 21 trenérů. Minulý rok trénovalo hokejisty dohromady 31 koučů, jen za loňský rok byly na jejich platy použity téměř tři miliony.

Rostoucí dluh HC Břeclav

Rok 2008 zahajoval klub při rozpočtu 11,5 mil. s dluhem 80 tisíc korun. V roce 2009 to bylo už 1,23 mil. při celkovém rozpočtu 13 mil., loni dluh vzrostl na 2,3 mil. při rozpočtu 12, 758 mil korun.

Podezřelou položkou výdajů je i nákup hokejové výstroje. „Za poslední tři roky za ni klub zaplatil přes 4 miliony korun, přitom podle našich informací dětem výstroj museli kupovat rodiče,“ uvedl místostarosta Břeclavi Jaroslav Parolek (ČSSD).

Hokejový klub i přes městské dotace zvyšoval svůj dluh. V roce 2008 dosahoval dluh výše 80 tisíc korun, v současné době se rozrostl až na 2,5 milionu korun.