Zlíňané si musí zvykat na novou adresu

Brno - Tisíce obyvatel Zlína si budou muset zvyknout na novou adresu a přizpůsobit tomu své doklady. Typické baťovské půldomky totiž čeká rozsáhlé přečíslování. Bude se týkat přibližně 1500 budov. Tvoří je jakoby dva domky se společnou stěnou. Dosud měla každá stavba jen jedno číslo popisné. V budoucnu má mít dvě – jedna polovina si původní číslo ponechá, druhá dostane nové. Změnu městu ukládá zákon, hotová musí být nejpozději k 1. červenci letošního roku.

„Jsou běžné případy, kdy má baťovský půldomek s jedním číslem popisným různé vlastníky, přičemž každý z nich má vlastnické právo k části stavby. V jednom takovém objektu žije několik vlastníků a všichni používají adresy se stejným číslem popisným. A právě tohle zmíněný zákon nařizuje změnit,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák. Podle náměstka zlínského primátora Ondřeje Bětáka (TOP 09) dosavadní číslování vedlo někdy k absurdním problémům: „Jeden majitel si půldomek odkoupil, vzal si na něj samozřejmě úvěr. A ten druhý majitel posléze už úvěr nemohl dostat, protože touto nemovitostí již bylo ručeno jinému člověku na jeho úvěr.“

Pokud majitelé půldomků dodají stavebnímu úřadu magistrátu nejpozději do 25. března originál dohody o tom, která část objektu si ponechá stávající číslo popisné, budou to úředníci respektovat. Druhé části budovy následně přidělí nové číslo. Jestliže se ale sousedé spolu nedohodnou, rozhodne úřad za ně. „Nedávno jsme se s rodinou do půldomku nastěhovali a vyřídili si změny v dokladech. Teď se dovídáme, že to budeme muset absolvovat znovu. Radost z toho nemám, ale nedá se nic dělat. Sousedé bydlí ve druhé půlce už desítky let, takže na tu změnu čísla přistoupíme jako nováčci my,“ řekl České televizi s rozpaky novopečený majitel půldomku Dalibor Farný.

Zlíňané si budou muset na úřadech vyměnit doklady (zdroj: ČT24)

Kvůli novým popisným číslům si lidé budou muset nahlásit změnu údajů u nejrůznějších institucí a taky si vyměnit například občanský průkaz, velký a malý technický průkaz vozidla, živnostenské oprávnění. Všechny úkony, které mají na starosti odbory magistrátu, budou pro občany zdarma. Město nechá na vlastní náklady vyrobit tabulky s čísly, a pokud o to vlastníci půldomků požádají, uhradí jim i montáž. Magistrát zřídil poradenské telefonní linky 577 630 181 a 577 630 160.

  • Baťovské domky ve Zlíně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2276/227564.jpg
  • Ve Zlíně budou lidé měnit adresy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2276/227567.jpg