Do sbírky na vyhořelou sokolovnu daly peníze jen dvě rodiny

Brno – Ke sbírce se upínaly poslední šance sokolů, do kasičky však přispěly dva manželské páry. Na opravu tělocvičny, která vyhořela před více než měsícem ve Starém Lískovci v Brně, se ve sbírce vybralo pouhých 1 500 korun. Od sokolské župy dostali příspěvěk 100 tisíc korun. Sdružení už muselo zaplatit demoliční firmě a také za odvoz sutin, práce stály přibližně 65 tisíc. Na opravu tak moc nezbylo. O peníze před Vánoci požádala starostka místního Sokola Božena Stolařová brněnskou městskou část i magistrát, dočkala se jen odmítnutí. Městská část peníze nemá a magistrát chce mít nejprve v ruce podklady o vzniklé škodě.

„Nemile nás překvapil nezájem lidí. Nevíme, co budeme dělat, žádné další peníze nemáme,“ uvedla Stolařová. A v nejbližší době také mít nebude. Jediné příjmy sdružení získávalo z akcí, které se konaly v tělocvičně. „Probíhaly u nás plesy ostatních sdružení, peníze za pronájem tělocvičny nám umožnily fungovat,“ postěžovala si Stolařová. Činnost sokolských oddílů se přesune do okolních školních tělocvičen, kde ale sokolové musí platit zájem.

Místní Sokol okamžitě oslovil s žádostí o finanční pomoc městskou část, město, kraj, sokolskou obec i veřejnost. Před Vánoci vedení Brna i městské části Starý Lískovec pomoc nepřislíbilo. „Bohužel sami ještě nevěděli, v jakém stavu budova je, jak moc je poškozená. Tedy jaké finanční prostředky budou potřeba,“ uvedla krátce po požáru náměstkyně primátora Jana Bohuňovská (ODS). Tyto informace podle ní budou rozhodovat o tom, zda a kolik by město mohlo na opravu uvolnit. Podle starosty městské části Starý Lískovec Vladana Krásného (ODS) peníze na opravy nejsou. „Navíc jde o soukromý objekt, do kterého radnice ani investovat nemá,“ dodal.

Na začátku prosince začala sokolovna hořet kvůli vadné žárovce, požár zničil celou budovu i se střechou. Ruiny po požáru odklidili nejprve dobrovolníci, vrchní konstrukci odstranila specializovaná firma. Sdružení do konce ledna vytváří projekt. Částku za kompletní rekonstrukci odhaduje člen Sokola Ladislav Škrhák na 4 miliony korun. Část platby pokryje pojišťovna, zbylé finance musí sokolové sehnat sami. „Nejvíce se obáváme toho, že rekonstrukce nezačne včas a budovu navíc ještě poškodí jarní deště. To by opravu prodražilo,“ dodal Škrhák.