Obce na Hodonínsku se snaží vystrnadit podomní prodejce

Hodonínsko - Obcházejí byty, zvoní na zvonky a nabízejí různé služby. Ne všichni jsou poctiví. Mnozí zneužívají důvěřivosti převážně starších obyvatel, vnucují jim například koupi předraženého zboží. A co hůř - někteří při tom dokonce zjišťují, které domy by se daly snadno vykrást. V Terezíně na Hodonínsku jsou už ale obchodní zástupci minulostí - vedení obce totiž vydalo vyhlášku, kterou podomní prodej zakázalo.

Rodinné domy v Terezíně obývají především senioři. Právě oni jsou pro podvodníky velice snadnou kořistí. „Spousta z nich už těmto prodejcům naletěla, někteří z nich přišli o své úspory. Musíme to nějak řešit,“ vysvětlil důvod zavedení striktního opatření starosta Terezína Antonín Hanák.

Od příštího týdne tak v Terezíně platí nová vyhláška, kterou by mělo podomnímu prodeji odzvonit. Kdo bude chtít prodávat, musí se nahlásit na úřadu - jinak bude platit pokutu.

Starosta Terezína Antonín Hanák o zákazu podobního prodeje (zdroj: ČT24)

Vyhláška se osvědčila v Hodoníně

Zákaz podomního prodeje zavedli před půl rokem Hodoníňáci. Tam je vyhláška ještě přísnější - týká se nejen podomního nabízení zboží, ale také veškerého volného prodeje v ulicích.

Co prodejcům za porušení vyhlášky hrozí?

Podomním prodejcům hrozí pokuta do tisíce korun, ve správním řízení ale může narůst až na třicetinásobek.

„Dříve se stávalo, že se nám prodejci vymlouvali - my tady chodíme, nemáme žádný zábor veřejného prostranství. Díky zpřísněné vyhlášce se nám opravdu podařilo pochůzkový prodej z centra města vytlačit,“ řekl ředitel Městské policie Hodonín Jindřich Vašíček. Problémem ovšem zůstává, že ne vždy se policistům podaří provinilce po ohlášení zastihnout.