Tkáňové centrum stále přežívá v provizorních prostorech

Brno - Tkáňová banka, která doposud přežívala v provizorních prostorech Fakultní nemocnice Brno, bude mít novou budovu. A také nového správce, který soustředí veškerou její „produkci“ pod jednu společnost s názvem Narodní tkáňové centrum. Investor pro ni už staví novou budovu, vybavenou podle posledních norem, která by se měla otevřít 25. června. Zatím se ale zaměstnanci, kteří „vyrábí“ osmdesát procent náhradních tkání v Česku, musejí uskromnit v provizorních prostorech, které jim neumožňují zpracovávat například tkáňové transplantáty chrupavky náročné na hygienické podmínky.

Motivem pro vznik Národního tkáňového centra byl nový zákon o tkáních a buňkách, který zpřísnil nakládání s transplantáty. Zvýšily se například nároky na čistotu prostředí. Úprava provozu ve Fakultní nemocnici by stála až desítky milionů korun, proto se nemocnice dohodla s ministerstvem zdravotnictví na jiném řešení. Tkáňovou banku převzala soukromá firma PrimeCell, která pro ni v současnosti staví moderní pracoviště.

Zatím tkáňové centrum přežívá v provizorních prostorech v přízemí Fakultní nemocnice Brno. V takových podmínkách není možný jeho úplný provoz. Stěhování centra investor plánoval na podzim loňského roku, náročnou stavbu ale doposud nedokončil. „Budova je kompletní. Pracujeme už pouze na technologické vestavbě a nezbytných stavebních úpravách. Provoz by měl být zahájen 30. června 2011,“ slíbil místopředseda představenstva PrimeCell Lukáš Schůrek.

Brněnská tkáňová banka

Tkáňová banka v Brně funguje od 50. let minulého století. Ukládá tkáňové a buněčné transplantáty, připravuje asi 80 procent transplantátů používaných v českých nemocnicích.

Mnozí odborníci a také opoziční politici převod tkáňové banky pod soukromého investora kritizovali. Takové řešení je podle nich nešťastné a netransparentní. Stát ale stále vlastní 24 procent akcií projektu Národního tkáňového centra (NTC) a rozhodovat v nejdůležitějších záležitostech si bez přítomnosti jeho zástupců nemůže firma PrimeCell dovolit.

„Stát prostřednictvím ministerstva zdravotnictví drží významné kontrolní mechanismy společnosti Národní tkáňové centrum včetně místa předsedy a dvou členů představenstva a místopředsedy a člena dozorčí rady,“ potvrdil Schůrek. „Vliv státu je garantován akcionářskou smlouvou a především stanovami společnosti, které jsou bez souhlasu ministerstva neměnné,“ doplnil.

Pět let stará aféra: Zaměstnanci prodávali lidskou kůži do Nizozemí

Diskutovaný většinový podíl soukromé firmy ve tkáňové bance naráží na nezákonné nakládání s drahoceným tkáňovým artiklem. Jenže tomu se transplantáty nevyhly ani v době, kdy byla banka plně v rukou státu. Před čtyřmi lety potrestal brněnský krajský soud bývalého šéfa banky, která v té době patřila plně pod Fakultní nemocnici Brno, Jiřího Adlera a další zaměstnance za to, že štěpy lidské kůže vyváželi do Nizozemska a prodávali je. Dostali peněžité tresty, někteří i tresty vězení s podmínečnými odklady. Fakultní nemocnice tím totiž přišla zhruba o sedm milionů korun a dobrou pověst.