Místostarostka řídí privatizaci bytů v městské části, se kterou se sama o byt soudí

Brno - Místostarostka městské části Brno-sever Zuzana Bímová (nez.) se soudí s vlastní městskou částí o obecní byt, který odmítla před lety vrátit radnici. Její rodina tak má k dispozici hned dva městské byty v luxusní čtvrti Brno-Černá pole. Radnice ale spor Bímové nekomentuje a místo toho připravuje privatizaci bytů. Zuzanu Bímovou teď radní dokonce jmenovali do komise, která má tento prodej řídit. Tvrdí, že střet zájmů v tom nevidí.

Lesnická 62 a Lesnická 23 - to jsou adresy městských bytových domů v žádané lokalitě v blízkosti centra Brna. Na zvonku obou stojí Bímová nebo Bímovi. V jednom z nich totiž Zuzana Bímová bydlela s rodinou a ve druhém si po dohodě s městskou částí postavila půdní vestavbu.

Podle smlouvy s městem měla starší byt vrátit. To ale neudělala. Místo toho nově zbudovanou nástavbu přepsala na své nezletilé dítě a ve starém bytě bydlí dál. Městská část jí proto chtěla zrušit nájemní smlouvu a poslala jí výpověď z bytu na Lesnické 62. Proti tomu se ale Zuzana Bímová odvolala k soudu. S městskou částí vede soudní spor od roku 2007. Za tu dobu se kauza dostala až k Nejvyššímu soudu a na konci roku se vrátila na Městský soud v Brně.

„To poslední jednání mělo být 25.11., ale kvůli omluvě žalovaného se odročilo na začátek února tohoto roku,“ sdělila mluvčí Městského soudu v Brně Gabriela Stočková.

Nová radniční koalice zřejmě neřeší, že se s místostarostkou soudí, místo toho plánuje svůj hlavní bod programu - rozprodej obecních domů. Členkou speciální komise, která bude privatizaci řídit, je právě Zuzana Bímová se dvěma obecními byty ve hře.

Střet zájmů v tom nevidíme, tvrdí radní

Podle místostarosty pro bytové záležitosti Pavla Wismana (TOP 09) se o střet zájmů nejedná, přestože bude Bímová navrhovat, které domy půjdou do privatizace. Samotná Zuzana Bímová se ke sporu vyjadřovat nechce a ani ona ve svém jmenování do privatizační komise nevidí střet zájmů.

„Nemyslím si, že je to střet zájmů. Předpokládám, že paní Bímová by se nepochybně zdržela hlasování při jednání o privatizaci domu, ve kterém sama bydlí,“ uvedl Wisman. Bímová se k záležitosti odmítla vyjádřit.

Vývoj soudního řízení Bímová vs. MČ Brno-sever:

  • Žalobou z března 2007 se žalobkyně Zuzana Bímová domáhala určení, že výpověď z nájmu bytu na ulici Lesnická 62, kterou jí dalo Statutární město Brno potažmo městská část Brno-sever, je neplatná. Důvodem výpovědi byla skutečnost, že Bímová užívá více než jeden městský byt.
  • Rozsudkem Městského soudu v Brně z listopadu 2007 byla žaloba zamítnuta.
  • Rozsudkem Krajského soudu v Brně z července 2008 bylo rozhodnutí soudu I. stupně ve věci samé potvrzeno.
  • Rozsudkem Nejvyššího soudu z listopadu 2009 jsou oba dva předcházející rozsudky zrušeny a věc je vrácena MS v Brně k dalšímu řízení (rozsudek je k dispozici na stránkách soudu www.nsoud.cz).
  • Předsedkyně senátu nařídila jednání na 25.11.2010, odročeno bylo na 10.2.2011.