NÁZOR: Básník na radnici

Dymo Piškula je bývalý břeclavský starosta s pověstí kontroverzního buldoka, který jedny provokuje a druhým mluví z duše anebo alespoň říká, co chtějí slyšet. Zkrátka šikovný populista okresního formátu. Dymo v podlužácké metropoli už nestarostuje, sedí v opozičních lavicích. A nejspíš je něco pravdy na tom, když se říká, že být chvíli v opozici prospěje, člověk či strana si utříbí myšlenky, zastaví se a tak.

Z Dyma se stal básník. Tedy, že je básníkem, to jsme se dověděli, až co není starostou, básnické střevo měl už nejspíš dávno a psaním si pravděpodobně kompenzoval i těžká rozhodnutí na radnici. Že je mezi nimi poeta, zjistili břeclavští zastupitelé až teď, když v majetku města našli tisíc kusů sbírky Čekání na den lásky. Na den lásky čekal Dymo pod pseudonymem David G. Kamenný.

Jako pokorný debutující básník vydal starosta Dymo svoji prvotinu vlastním nákladem, zdálo by se, že udělal typickou chybu všech natěšených veršotepců a přecenil poptávku po veršovaném slově. Tisícové náklady básnických knih jsou minulostí, z žijících můžou takto rozpálit rotačky dva tři autoři, třeba brněnský Krchovský. Dymovi ale dal čas za pravdu. Dva tisíce exemplářů jeho veršů našlo kupce a nebyl jím nikdo jiný, než město Břeclav. Dymo se tak stal možná nejúspěšnějším básnickým debutantem posledních dvou desetiletí, takový Viewegh poezie. Někdo by řekl, že je to v době úspor a hledání každé volné koruny rozhazování, jen tak zaplatit 175 tisíc korun za básně, ale nebuďme přízemní.

Je dobře, že se země kultivuje, a když bylo normální před deseti lety koupit za náklady města sněžný pluh, není důvod v roce 2009 nekoupit texty nadějného autora. A zvlášť když básník osobně vládne městu. Tento způsob podpory současné české poezie volá po následování. Do budoucna se tak dočkáme možná ještě několika milých překvapení, kdo z nás by nechtěl číst nejintimnější zpovědi, čekání na dny lásky, od Škromacha, Tluchoře či Sobotky (Bohuše i Přemka)?

Petr Minařík
(Autor řídí nakladatelství Větrné mlýny a je editorem pořadu Kultura v regionech na ČT24)