Ze zámku má být penzion pro seniory. Kupec ale otálí s placením

Hrušovany nad Jevišovkou - Radost z prodeje zámku hrušovanské radní pomalu opouští. Tak dlouho se snažili zbavit se chátrající stavby v centru Hrušovan nad Jevišovkou, až ji málem prodali za pouhé jedno euro. Loni na jaře se ale objevil slibný kupec, který za něj městu nabídl dva a půl milionu korun. Po přepsání zámku do jeho vlastnictví však z dohodnuté částky doposud nikdo neviděl ani haléř.

Deset let byl polorozpadlý zámek v centru Hrušovan nad Jevišovkou v rukou města. Plány s ním radním nevyšly, a tak se jim stal břemenem, kterého by bylo nejlepší se co nejrychleji zbavit. Zanedbaná tvrz ze 17. století ovšem mnoho kupců nepřilákala. Slibný zájemce - českobudějovická firma Orguloso -se objevil loni na jaře.

„Zájemce nám představil svůj plán přestavět zámek na domov pro seniory. Zastupitelstvo s tímto záměrem souhlasilo,“ řekl starosta Hrušovan nad Jevišovkou Miroslav Miloš. Město za zámek před lety zaplatilo 2,2 milionu korun. Teď ho nabízelo za pět milionů. „Nakonec jsme se s kupcem dohodli na částce dva a půl milionu. Cena vycházela z toho, co jsme za zámek tehdy zaplatili my, a k tomu byla zpracována projektová dokumentace,“ vysvětlil Miloš.

Starosta Hrušovan nad Jevišovkou Miroslav Miloš o prodeji zámku (zdroj: ČT24)

Měli zastupitelé před volbami příliš naspěch?

Prodej zámku zastupitelé odklepli pouhý den před volbami. Současný starosta už tehdy kvapný prodej kritizoval. Radní podle něj neměli dost času prostudovat si pořádně všechny dokumenty. „Způsob prodeje zámku na poslední chvíli se mi nelíbil. Pokud ale kupce dodrží svůj záměr, nemám nic proti,“ připustil starosta Miloš.

Podmínkou smlouvy bylo přepsání firmy Orguloso pod švýcarskou firmu Chrico, které předsedá český podnikatel žijící v Curychu Jan Rejzek. Chirco se primárně zabývá strojírenstvím a stavebnictvím. Převod Orgulosa pod její správu ale zůstával dlouho nejasný. Slíbené peníze za zámek navíc město stále nemá na svém účtu. Smlouva má ale vážné nedostatky - není v ní ani zmínka o sankcích za nezaplacení nebo pozdní platbu.