Exfinalistka miss měla shánět pro zahraniční klienty luxusní prostitutky

Brno - Státní zástupce dokončil obžalobu na majitelku pražské modelingové agentury Irenu Chlebovitsovou a další čtyři ženy, které byly zapojeny do organizování luxusní prostituce pro zahraniční klienty. Osmatřicetiletá bývalá finalistka soutěže miss zprostředkovávala českým dívkám cesty za bohatými zákazníky spojené se sexem a inkasovala za to tučné provize. Rozsáhlý případ dobře organizovaného kuplířství vyšetřovali tři roky detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Dalšího půl roku státní zástupce vypracovával obsáhlou obžalobu, kterou teď posílá na Městský soud v Brně.

„Spisový materiál má devět tisíc stran, hlavními důkazy jsou telefonní odposlechy, výpisy textových zpráv a výpovědi svědkyň,“ popisuje státní zástupce Jakub Jirušek. V kauze figuruje 140 svědkyň, tedy dívek z celé republiky, kterým během šesti měsíců roku 2007 stihly Chlebovitsová a ostatní obžalované ženy sjednat „zakázky“ v zahraničí spojené se sexem. „Obžalovaná Chlebovitsová i její komplicky se hájí, že zprostředkovávaly pouze práci společnice, tedy doprovod na rauty, večeře a společenské akce, nicméně z odposlechů je naprosto zřejmé, že se jednalo o zajištění společnic za účelem prostituce,“ dodává Jirušek.

Hlavou mezinárodní kuplířské sítě je podle žalobce Rakušanka Cornelia Süss. Bývalá rakouská miss a organizátorka soutěže krásy měla kontakty na movité klienty, pro které hledala evropské dívky. S tím jí pomáhala v Česku právě Chlebovitsová a s výnosným byznysem jí pomáhali také dva Libanonci v Paříži a zprostředkovatelé v Maďarsku nebo v Maroku.

Luxusní prostituce: stovky eur za den, cestování po celém světě

Dívky za sexem cestovaly například do Spojených arabských emirátů, Maroka, Franice, Velké Británie, USA, Rakouska nebo Německa, většinou na několik dnů. Od zákazníků inkasovaly stovky eur za den jako paušál a peníze navíc za sexuální styk. „Byly ubytovány v hotelích, přijely za klientem, který jim zaplatil zpáteční letenku, poskytly klientovi sex a následně se vrátily a odevzdaly provizi zprostředkovatelkám,“ doplňuje žalobce Jirušek.

Na české organizátorky mezinárodní prostituce přišla policie při vyšetřování jiného případu obchodování s lidmi v Brně. Proto má kauzu na starosti brněnské státní zastupitelství. Chlebovitsovou poté na pražském letišti zadržela policie. Je stíhaná na svobodě. Hlavní líčení nařídí soud vzhledem k obsáhlosti spisu zřejmě až za několik měsíců.

Vyjádření Ireny Chlebovitsové se České televizi nepodařilo získat, svůj mobilní telefon nezvedá a dovolat se nedá ani do její modelingové agentury. Z kuplířství a zločinného spolčení je kromě Chlebovitsové obžalována ještě jedna žena z Prahy a další tři ze severní Moravy, které měly s organizováním sexuálních výletů pomáhat. Nejvyšší trest hrozí právě Chlebovitsové – až deset let vězení.

Irena Chlebovitsová
Zdroj: ČT Brno