Za rohem čekají na hendikepované přátelé - zábava i pomoc

Brno - Lidé se zdravotním postižením mají v Brně novou možnost, jak trávit volný čas. Liga vozíčkářů otevřela v městské části Vinohrady klub „Za rohem“. Ten hendikepovaným nabízí tématické programové bloky, při kterých mohou rozvíjet své schopnosti.

Ne nadarmo si nový klub pro hendikepované vybral za své maskoty šneky. Jsou trpěliví, vytrvalí, zdolají každou překážku a hlavně se všude cítí doma. Stejný pocit mají postiženým navozovat i prostory klubu „Za rohem“.

„Některým lidem jejich zdravotní postižení nedovoluje pracovat nebo třeba sportovat. Tady mají možnost své touhy alespoň částečně realizovat,“ vysvětlil ředitel Ligy vozíčkářů Zdeněk Škaroupka.

Klient Jaroslav Šrámek o členství v klubu \"Za rohem\" (zdroj: ČT24)

Čtyři dny v týdnu čeká klienty v klubu „Za rohem“ tématický program na rozvíjení jejich schopností. "V takzvané Tvořivce si mohou vyzkoušet různé výtvarné techniky. V Labužníkově dílně se mohou naučit vařit podle svých dietních potřeb. Program s názvem Kudy kam je naučí, jak řešit své životní situace, a v Hlavolamkách mohou potrénovat svůj mozek," shrnuje bohatou nabídku sociální pracovnice Veronika Koudelová, která má nový klub na starosti.

Klub s podobně širokým záběrem aktivit hendikepovaným zatím v Brně chyběl. „Vím o spoustě známých, kteří už dlouho říkají, že by si občas rádi zašli někam neformálně popovídat a při tom se i něco nového naučili, takže je určitě dobře, že tu něco takového vzniklo,“ je spokojen klient klubu Jaroslav Šrámek.

Pracovníci klubu jsou schopni se v jednu chvíli v klubu věnovat až šesti klientům. Liga vozíčkářů by podobnou službu brzy ráda zřídila i v dalších městech.