Poustevník „vymaloval“ studánku, lesníci na něj podali trestní oznámení

Blanensko - Lesníci v polesí Habrůvka už několik let válčí s poustevníkem, který se v jejich lese nejen usídlil, ale jal se ho také spravovat. Mimo jiné se pustil do kuriozní opravy místní studánky, která rázem získala naprosto nový vzhled. Za tyto snahy teď muži hrozí trest. Když ji Josef Opletal v roce 1939 stavěl na památku spisovatele Karla Klostermanna, asi nečekal, že po sedmdesáti letech se jí dostane „modernizace“. Studánka se pod hávem barev, nápisů a svíček proměnila v modlitební kout.

„V současné době jsme podali trestní oznámení, je to na policii, je to v šetření. Podnik teď  plánuje obnovu studánky do původního stavu, protože je to jakýsi odkaz našich předků a rádi bychom ho udrželi v původním znění,“ vysvětlil zástupce vedoucího polesí Ondřej Budík.

Paradoxní je, že se pachatel nejenom k činu hlásí, ale dokonce se jím chlubí na svých webových stránkách www.marekpoustevnik.cz. Marek Poustevník - jak si dvaačtyřicetiletý muž nechá říkat - si v polesí Habrůvka vybudoval vlastní obydlí. S tím, že provádí speleologický průzkum a má povolení od CHKO. Lesníci s ním tak mají už několik let podle svých slov starosti.

Ondřej Budík, zástupce vedoucího polesí, o poškozené studánce (zdroj: ČT24)

Kromě černých staveb a zakládání ohňů si celý les značkuje svými výtvory. Není tak výjimkou, že návštěvníci v lese potkají strom s modrou malbou náboženského motivu.Třicet tisíc korun tak teď bude muset lesní podnik investovat na obnovu památníku ze svého a muži za pomalovanou studánku hrozí až rok vězení.

Autor díla s redaktorkou České televize nechtěl mluvit a utekl před štábem do lesa. „Muž se hájil tím, že studánku pomaloval vlastně v dobré víře, že ji chtěl více méně vylepšit. Jenže tím, že použil neprodyšné barvy, ji nenávratně poškodil,“ popsala mluvčí Policie ČR Blansko Iva Šebková.

Policie muže obvinila z trestného činu poškozování cizí věci, za což mu hrozí až rok vězení.