Košty svatomartinských vín přilákaly na jihu Moravy tisíce lidí

Jižní Morava - Stovka vzorků svatomartinských vín v Brně a pětadvacet vzorků v Uherském Hradišti se dnes začaly ochutnávat na dvou největších náměstích obou měst. Zájem lidí byl obrovský. Přišli jich tisíce. V obou městech akci zahájil „živý“ Martin na „živém“ bílém koni, který přijel se symbolickým demižonem vína. V Hradišti jej navíc na improvizovaném pódiu pokřtil zdejší farář, který všechny přítomné vyzval k tradičním oslavám.

Každý, kdo dnes přišel na náměstí Svobody v Brně a Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti a chtěl ochutnat „svatomartinské“, dostal možnost koupit si skleničku s vyobrazením Martina na bílém koni a několik vorků nabízených vín.

V jihomoravské metropoli se jich nabízelo celkem sto. Pro samotný košť bylo připraveno tři a půl tisíce litrů vína. Další tisíce si mohli lidé koupit. Každý, kdo si zaplatil sto dvacet korun za „svatomartinskou koštovačku“, dostal ke skleničce i pět žetonů s poukazem na vypití pěti vzorků. „Víno je skvělé, i když se letos říkalo, že bude horší kvality, já jsem spokojená, Domů si odnesu muškát,“ prohlásila Jana Fischerová, která přišla na náměstí Svobody s kolegyněmi ze zaměstnání.

Už krátce pod jedenáctou se na náměstí seřadila fronta několika set lidí, kteří se nemohli prvních doušků ročníku 2010 dočkat. „Měli to zorganizovat lépe, musíme strašně dlouho čekat,“ hřímal se skleničkou v ruce starší pán, který se do ochutnávky mladých vín pustil opravdu s vervou. Ostatní návštěvníci brali čekání smířlivěji.

V druhém největším městě Zlínského kraje se koštovalo celkem 25 vzorků 1200 lahví svatomartinských vín. Martin na bílém koni přijel v doprovodu krojované chasy už před jedenáctou hodinou, aby mohl místnímu faráři předat symbolický demižon s vínem k požehnání. Katolický farář Jan Turko posvětil svatomartinský „vavřinec“ a vyzval všechny k hodování. „Žehnám tomuto vínu a přeji všem, ať se radují,“ prohlásil farář.

K vínu pochutiny a hudba, ale také tradiční husička

K hodování byly v obou městech připraveny bramboráky, klobásky, trdelníky, langoše a nebo třeba i lázeňské oplatky. A samozřejmě hudba a zábavný program. V Hradišti na lidovou notu s cimbálkou a národopisným souborem místního gymnázia, v Brně s moderátorem Jožkou Šmukařem, který se ve zpěvu na pódiu střídal s dalšími účinkujícími.

Velkým svátkem byl dnešní den taky pro malé vinaře ve vesnicích. Třeba v Polešovicích měly oslavy komorní ráz. Smyslem bylo pozvat do sklípku své nejbližší i kolemjdoucí, pochlubit se, nabídnout. A taky poděkovat všem, kteří přiložili ruku k dílu. „Pro mě je to určitě významné, protože už jsme se svatomartinské snažili vyrobit třikrát a teprve potřetí se nám to podařilo, takže nám byla udělena licence,“ svěřil se vinař Vít Soják.

O vzorcích, které se dnes poprvé otevřely na nejrůznějších místech republiky, rozhodlo šest nezávislých degustačních komisí 21. až 27. října 2010 ve Valticích, kde vína obdržela značku Svatomartinské. Po jejich verdiktu může letos devadesát vinařství jako Svatomartinské označit 238 vín. Na trh půjde 1,606 tisíc lahví. Celkový počet lahví Svatomartinského tak může dosáhnout na trhu až 1,75 milionu, což je o polovinu více než vloni.

Mezi odrůdami je nejvíce zastoupen Müller Thurgau se 74 vzorky, následuje Svatovavřinecké s 62, Modrý Portugal s 51 vzorky, dále letošní odrůdová novinka Muškát moravský s 21 vzorky, Veltlínské červené rané s 18 a cuvée s 12 vzorky. Celkem se na trhu objeví 117 bílých, 64 červených a 57 růžových svatomartinských vín.

Místa, kde se dnes slavnostně otevíralo „svatomartinské“

Brno, Náměstí Svobody

Uherské Hradiště, Masarykovo náměstí

Brno, Moravská Vinotéka, Mojmírovo nám. 26

Kyjov, Informační centrum, Svatoborská 26

Židlochovice, kostel povýšení Svatého Kříže, svěcení svatomartinských a mladých vín

  • Svatomartinské víno autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/519/51858.jpg
  • Svatomartinské víno autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2057/205657.jpg