Řidič, který srazil ženy na tramvajovém ostrůvku, dostal šest let

Brno - Soud dnes potrestal šesti lety vězení jednadvacetiletého Petra Zahradníka, který na začátku prázdnin srazil dvě ženy na tramvajovém ostrůvku v Brně. Nehodu zavinil se třemi promile alkoholu v krvi, když se řítil centrem Brna stokilometrovou rychlostí. Z místa nehody utekl, aniž by sražené matce a dceři poskytl pomoc. Obhajoba i obžaloba si nechaly čas na rozmyšlenou, zda se proti rozsudku odvolají.

Soudce Martin Vrbík se rozhodl jej nepotrestat za obecné ohrožení, jak navrhovala žaloba. Ohrožení více lidí se podle něj neprokázalo. Trest dostal za usmrcení z nedbalosti. I tak jde podle Vrbíka o přísný trest. „Mladí lidé si musí uvědomit, že jízda v autě není virtuální realita. Vozidlo je nebezpečnou zbraní a to je třeba si uvědomit,“ uvedl ve zdůvodnění rozsudku.

Náraz automobilu, kterým vjel Zahradník na ostrůvek, nepřežila osmačtyřicetiletá žena, která na místě podlehla mnohačetným smrtelným poraněním. Její patnáctiletá dcera byla s těžkými zraněními měsíc v nemocnici a z nehody si zřejmě odnese trvalé následky. „Je mi to strašně líto, vůbec si neumím vysvětlit, co jsem ten den udělal,“ kál se před soudem v den prvního jednání Petr Zahradník.

Svědkové potvrdili, že jel obrovskou rychlostí a utekl od nehody

Poté co způsobil dopravní nehodu, pokusil se z místa ujet. Když se mu nepodařilo nastartovat havarované auto, utekl do blízké restaurace a objednal si pivo. „Celé jsem to sledovala z balkónu, na kterém jsem zrovna zalévala kytky. Viděla jsem, jak najel na ostrůvek, narazil do obou žen a zůstal stát na protější straně křižovatky. Z auta po chvíli vystoupil, a aniž by se zajímal, co způsobil, vydal se směrem do Jiráskovy ulice,“ popsala tragédii přímá svědkyně Květoslava Farkasová.

Její slova potvrdil i Jaroslav Sedláček, který si v nedaleké trafice kupoval cigarety. „Zpočátku jsem byl otočený zády, ale slyšel jsem podle zvuku, že se něco blíží obrovskou rychlostí, pak už jsem jen slyšel náraz, otočil se a uviděl dvě těla na zemi. To auto muselo jet rychlostí tak kolem stovky,“ dodal Sedláček.

To potvrdil i soudní znalec v oboru silničního provozu Aleš Vémola, který soudu popsal, jak silný náraz musel předcházet devastujícím zraněním obou žen. Matce, která zemřela, čelní náraz amputoval nohu, a dcera, kterou auto zachytilo bočně, skončila s vážnými zraněními v nemocnici.

Policistům tvrdil, že si nic nepamatuje, žalobce tvrdí, že lže

Policisté mladíka po nehodě, kdy se neobtěžoval zjistit, co se stalo, a utekl, skutečně našli až po půlhodinovém pátrání. Nejdříve tvrdil, že o ničem neví, posléze nehodu přiznal. Před soudem vypověděl, že si od smyku u ostrůvku až do chvíle svého zadržení nic nepamatuje. „Vůbec jsem nevěděl, že jsem někoho zranil. Sám jsem měl zranění na hlavě a byl jsem otřesený,“ vypověděl před měsícem a půl u soudu.

Státní zástupce považuje jeho výpověď za účelovou. „Muž byl prohlédnut dvěma lékaři a ti kromě oděrek na rukou žádné poranění na jeho těle nenašli,“ zpochybnil obhajobu státní zástupce Jaroslav Mezník.

Stejně tak dnes Zahradníka slova vyvracela soudní znalkyně v oboru psychiatrie Marta Holanová. „Obžalovaný po nehodě věděl, co dělá. Jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti zůstaly zachovány. Jeho obhajoba, že měl otřes mozku, se jeví jako účelová,“ prohlásila včera u soudu Holanová.

Žalobce: za mrtvou matku a zmrzačenou dceru navrhuji osm let

„Dlouho jsem se nesetkal s tak otrlým jednáním jako u obžalovaného. Ze svémho automobilu udělal smrtící zbraň. Ženu usmrtil před zraky zbývající rodiny, dceru zmrzačil, její zranění mozku bude mít trvalé následky. Proto navrhuji trest ve výši osmi let vězení a zákaz řízení,“ pronesl včera ve své závěrečné řeči žalobce.

Advokát však apeloval na soud, aby vzal v potaz polehčující okolnosti. „Můj klient byl doposud bezúhonný, nikdy neměl žádný problém se zákonem. Bylo to jeho obrovské selhání a sám říká, že by chtěl čas vrátit zpět,“ prohlásil obhájce Vojtěch Hroza. Pro svého klienta navrhuje trest ve výši čtyř až pěti let.

Zmocněnec rodiny obětí žádá 1,7 milionu

Mladík z Bruntálska spáchal podle žaloby hned několik trestných činů najednou. A to obecné ohrožení z nedbalosti, ohrožení pod vlivem návykové látky a neposkytnutí pomoci. Právě za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí řidičům až desetiletý trest. To platí v případě, kdy je z nedbalosti ohroženo minimálně osm lidí. V době nehody jich byla na frekventované křižovatce na Konečného náměstí více než dvacítka. Na zastávce, na kterou najel, jich bylo pět a v nejbližším okolí 20.

Zmocněnec pozůstalých již při obžalobě oznámil, že po mladíkovi bude požadovat odškodné ve výši 1,7 milionu korun.