Padla další pokuta za „načerno“ stavěnou solární elektrárnu

Znojemsko - Na jižní Moravě rostou sluneční elektrárny jako houby po dešti. Některé přitom ani nemají stavební povolení. Po obří stavbě v Ráječku na Blanensku teď bez stavebního povolení začala vznikat i elektrárna ve Znojmě-Oblekovicích.

Pole solárních panelů ve Znojmě-Oblekovicích se pomalu začíná rýsovat. Do sítě bude dodávat 650 kW elektrické energie. A začít s tím má už brzy. Stavební povolení na pole solárních panelů přitom majitel dostal teprve před pár dny. Velká část stavby vznikla načerno.

Majitel o stavební povolení požádal už na jaře, kvůli chybám v dokumentaci mu ale nebylo vydáno, což potvrdil i krajský úřad. V září si proto požádal o povolení znovu, tentokrát s opravenými dokumenty. „Stavební odbor nakonec vydal dodatečné stavební povolení této stavby. V současné chvíli lze tedy stavbu považovat za legální. Je však jasné, že tento stavebník obešel standardní postup vyřizování,“ vysvětlila Denisa Šipošová, mluvčí znojemské radnice. Majitel totiž začal stavět zhruba o měsíc dřív, než mu úřad povolení vydal.

Denisa Šipošová, mluvčí znojemské radnice, o stavbě elektrárny bez povolení (zdroj: ČT24)

Podle dokumentů pro stavební řízení stojí za elektrárnou Miroslav Plíšek. Ten dnes nebyl k zastižení, telefon uvedený na internetu u jeho druhé firmy nezvedal. Muž téhož jména a bydlící na téže adrese, jenom o 27 let mladší, po telefonu popřel, že by s elektrárnou měl cokoli společného. Přestože zpočátku stavbu urputně bránil a tvrdil, že je soused, nakonec prohlásil, že o ní vlastně vůbec nic neví.

Důvod, proč teď více než kdy dříve firmy staví bez patřičných povolení a raději riskují pokutu, je jednoduchý: když se připojí do konce roku, vyinkasují za elektřinu mnohem více peněz. „Výkupní ceny elektřiny na příští rok se určují vždy na konci listopadu. Vzhledem k tomu, kolik fotovoltaických elektráren teď je, budou na v rok 2011 určitě nižší než na ten letošní. Hlavní roli přitom hraje to, kdy se elektrárna připojí do sítě,“ objasnil Pavel Vlček, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu.

Miroslav Plíšek si vyřizování povolení v Oblekovicích zkrátil přibližně o tři měsíce. Riskuje sice pokutu až milion korun, ta ale bude fakticky o hodně nižší. Čistě teoreticky totiž vůbec neměl důvod spěchat. „Elektrárna vzniká v prostoru bývalého zemědělského družstva, kde už nějaké fotovoltaické elektrárny jsou, je to podle územního plánu plocha pro výrobu. Pokud má všechny dokumenty v pořádku, nebyl důvod elektrárnu nepovolit,“ dodala Šipošová.

Mnohem vyhrocenější je situace v Ráječku na Blanensku, kde roste nová fotovoltaická elektrárna na poli o rozloze 35 ha. Zákaz stavět tam majitel dlouhodobě ignoruje.

Solární elektrárna
Zdroj: ČT24