Lodě z kanálu v zámeckém areálu v Lednici míří do přístavu

Brno - Posledním říjnovým dnem skončila plavební sezóna lodí, které brázdily park Lednicko-valtického areálu. Menší lodě dnes provozovatelé odvezli do doku, kde plavidla podstoupí nezbytnou údržbu a budou zazimována. Na rameni řeky Dyje zůstane pouze největší loď Morava, na které si budou moci návštěvníci areálu vychutnat zimní okružní plavby.

Na kanálu v zámeckém parku v Lednici jezdí čtyři turistické lodě, které v jednu chvíli uvezou až sto deset osob. „Každá naše loď musí jít jednou za dva roky na břeh. Projde prohlídkou lodního registru, znovu ji natřeme, opravíme motory,“ uvedl lodní dopravce Jaroslav Martínek.

Plavební sezóna v zámeckém parku letos zaznamenala až třetinový úbytek návštěvníků. „Letošní sezóna byla o něco horší. Může za to počasí a povodně, které byly na řece Moravě. I když se povodňové stavy zámeckého parku nedotkly, přece jen to mohlo některé turisty zastrašit,“ myslí si Jaroslav Martínek.

Jaroslav Martinek o končící sezóně (zdroj: ČT24)

Turistická sezóna na zámku bude pokračovat i v zimě. Od 6. listopadu bude jezdit největší loď Morava, která uveze dvaatřicet osob. Cestující pak během zimní plavby zahřeje svařené víno.