Česká malba generace 80. let se unikátně představuje ve Wannieck gallery

Brno - Rozsáhlá výstava s názvem Česká malba generace 80. let je podle umělců i odborníků mimořádným počinem. Poprvé se v galerijních prostorách představuje dílo výtvarníků, kteří se vzepřeli vůči normalizaci. A poprvé se na jednom místě společně představí třiadvacet umělců, pro něž byla právě osmdesátá léta dobou tvůrčího vrcholu.

Poprvé po patnácti letech zmíněná galerie shrne českou malbu z období, které bylo pro výtvarné umění i pro samotný kulturní svět jedno z klíčových. Komplexní výběr obrazů a kreseb dokumentuje tvůrčí vzepětí generace, jež se za doby normalizace razantně přihlásila k právu svobodně tvořit a vystavovat.

„Je to opravdu mimořádná výstava, jediná tohoto druhu. Měla ji už dávno udělat Národní galerie v Praze a ta to neudělala, tak jsem rád, že se to podařilo tady. Když se dívám na všech těch 170 obrazů, tak musím říct, že ta naše generace obstála i zpětně v kontextu současné doby,“ prohlásil jeden z vystavujících autorů Jiří David, který patří dodnes k nejvýznamnějším českým umělcům.

Stanislav Diviš, člen skupiny Tvrdohlaví k brněnské výstavě tvůrců 80. let (zdroj: ČT24)

Rozměrná plátna třiadvaceti umělců byla zapůjčena ze soukromých sbírek, předních galerií a řada z nich bude dokonce vystavena poprvé.

„Pracovali jsme na tom rok a jsem rád, že se to podařilo. Malby jsou důkazem nástupu postmoderny. Generace výtvarníků osmdesátých let byla zlomová jak ve zpracování, tak v celkovém přístupu. Práce, které do té doby byly jen v ateliérech, najednou vyšly na světlo a to byl zážitek,“ dodal umělecký ředitel galerie Vaňkovka Richard Adam. Výtvarní umělci podle něho ovlivnili hudbu a divadlo. Jejich revolta vyprovokovala další tvůrce k setkávání a diskusím, vznikaly umělecké skupiny, koncerty a řada festivalů.

Pod jednou střechou jsou k vidění taková jména jako Vladimír Kokolia, Jan Merta, Vladimír Merta, Jiří David, Martin Mainer, Stanislav Diviš, Daniel Balabán, Tomáš Císařovský, Martin John, Jan Pištěk nebo Jaroslav Róna. Výstava bude k vidění do 20. března 2011. K této mimořádné události vyšel i katalog, který shrnuje výběr toho zásadního, co umělci v letech 1984 až 1995 vyprodukovali.