Holásky čekají na zprovoznění kanalizace. Už osm měsíců

Brno - Naděje na zprovoznění kanalizace se obyvatelům brněnských Holásek opět vzdálila. Krajský úřad, ke kterému se odvolávali, se totiž nepostavil jednoznačně na jejich stranu – místo toho věc vrátil k  projednání zpátky brněnskému magistrátu. Obyvatelé dvou ulici v Holáskách tak už osmý měsíc žijí v provizorních podmínkách a z oken vyhlížejí příjezd fekálních vozů.

Ulice Widmannova a Pěnkinova třikrát týdně brázdí fekální vůz. „S manželem jsme si mysleli, že jsme koupili krásný dům v ideální lokalitě – klidné a blízko centra. Teď musíme dceru neustále peskovat za to, aby šetřila s vodou. A prát jezdíme k tchýni,“ říká smutně Lucie Komínková. Služby fekálních vozů navíc nejsou levnou záležitostí. Dvacet domácností za ně od března tohoto roku zaplatilo už 180 tisíc korun.

„Máme to všechno dokladované, ale teď je to na úřadech, aby nám pomohly, protože my sami s tím nic neuděláme,“ dodává další nespokojený soused Vladimír Koukal.

Pavel Žára, mluvčí Magistrátu města Brna

Město Brno nemá žádný smluvní vztah s majiteli kanalizace v Holáskách, proto v tuto chvíli nemůžeme obyvatelům nijak pomoci. Uvažujeme ale o variantě, že bychom požádali ministerstvo zemědělství o přezkum celé situace.

Jenže - nepomohla policie, brněnský magistrát a teď při odvolání ani krajský úřad. Podle úředníků magistrátu si Holásečtí za své problémy částečně můžou sami, protože v minulosti nepodepsali s provozovatelem smlouvu. Proti tomu se ale Holásečtí ohrazují: Měli jsme řádnou smlouvu s vlastníkem. Nebyl důvod, abychom podepisovali pro nás nevýhodné podmínky s provozovatelem. Ani krajský úřad v této záležitosti nevidí jasné řešení.

„Provozování čerpací stanice v současné době nemá kdo zajistit a magistrát rozhodl, že nenařizuje veřejnou službu. Je to strašně složité a z tohoto titulu to vracíme k došetření některých vlastnických záležitostí a vztahů mezi vlastníky a obyvateli,“ potvrdila vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Anna Hubáčková. Podle kraje navíc nebude rozhodování magistrátu jednoduché, alespoň do té doby, než bude definitivně jasný vlastník čerpací stanice. Podle spisu jsou ve hře až čtyři potenciální vlastníci.

Firma, která před pěti lety domy i kanalizaci vybudovala, změnila název i majitele. Dnes je údajně jejím jednatelem bezdomovec z Kyjova, který nechce vypovídat ani před policií.