Místo korupční kauzy má Sono centrum proslavit špičkový zvuk

Brno - Brno bude mít od pátku jeden z nejmodernějších hudebních sálů v celé republice. Sono centrum slibuje výbornou akustiku a komfort pro stovky diváků. Projekt za více než 300 milionů přitom sehrál hlavní roli v korupčním skandálu. Teď se chce proslavit spíš kvalitním zvukem.

Sono centrum sází především na špičkovou akustiku, která by měla být nejlepší v zemi. „Myslím si, že to bude skvělý hudební zážitek,“ ohodnotil dnešní zvukovou zkoušku hudební režisér Ondřej Vaněk, kterého ČT požádala o zhodnocení akustiky.

Návrh budovy od architekta Františka Šmédka se snaží zajistit maximálně kvalitní hudební zážitek. „Zvukově je poznat, že prostor je hodně vytlumený, což je proto, aby přeslechy nešly až ven na ulici,“ popsal zvukovou izolaci sálu hudební dramaturg Jan Kluka. Součástí technického vybavení je přední systém značky L-Acoustics, mixážní pult NEVE nebo klavír značky Steinway (podívejte se na stránky centra).

No comment: Nový koncertní sál brněnského Sono centra (zdroj: ČT24)

Program Sono centra, které vyniká nejen akustikou, ale i futuristickou architekturou, odstartuje pátečním koncertem jihoafrické dvojice Goldfish, vystoupí tu ale také Hradišťan, Helena Vondráčková, Peter Lipa nebo Bratři Ebenové. „Velké hvězdy se sem samozřejmě chystají, něco máme rozjednané na podzim. Budeme to ale nabalovat postupně, nechceme si hned na začátku vylámat zuby,“ připustil hudební dramaturg centra Dan Giač.

Výstavba koncertního sálu si vyžádala 330 milionů korun. Do společenského sálu se vejde až sedm stovek sedících diváků. Pokud by se sál upravil „na stání“, zvýší se kapacita na 1 200 lidí. Stavba, jejíž budování trvalo čtyři roky, zahrnuje nejen samotný koncertní sál, jenž se může upravovat i pro pořádání konferencí, tanečních vystoupení nebo komorních koncertů, ale i restauraci a hotel s podzemními garážemi.

V hlavní roli úplatky

Stavba Sono centra proslula korupční kauzou bývalého starosty Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila (ODS) a lobbisty a bývalého tajemníka radnice Brna-středu Radovana Novotného. Oba muži byli za korupci odsouzeni ke čtyřletému vězení, navíc museli zaplatit finanční sankci - Kvapil jeden milion korun, Novotný polovinu. Oba už jsou na svobodě, poté co zažádali o předčasné propuštění po uplynutí části trestu.

Za to, aby stavba Sono centra vznikla bez problémů, si bývalý starosta Kvapil spolu s lobbistou Novotným řekl o úplatek. Dvojice chtěla, aby jim investor zaplatil původně čtyři, pak dva miliony, nakonec slevili na jeden milion korun. Investor Jiří Štopl naoko souhlasil a korupci nahlásil na policii. Předání úplatku se tak odehrálo už v režii kriminalistů. Novotného policisté zatkli krátce po převzetí peněz, záhy zadrželi i Kvapila.