Pravěk počítačů: Muzeum Kroměřížska vystavuje dinosaury ze světa výpočetní techniky

Kroměříž - Netradiční výstavu připravilo Muzeum Kroměřížska. Nepředstavuje skvosty výtvarného umění ani vykopávky. Tématem jsou tentokrát skvosty mezi vykopávkami ze světa výpočetní techniky.

Když se řekne pravěk, většině lidí se vybaví dinosauři. Muzeum Kroměřížska teď vystavuje dinosaury mezi počítači. Před třemi desetiletími vzbuzovaly úžas, teď spíše úsměv. Z drahých výkřiků techniky se časem stalo bezcenné harampádí. Teď hodnota znovu vzrůstá – alespoň pro sběratele. Tato unikátní soukromá sbírka patří v Česku k největším.

„Čas ve vývoji počítačů plyne tak rychle, že ta 80. léta jsou už opravdu tak vzdálená, jako je třeba pravěk. Tak nám to připadalo. Jak stárne třeba ta umělá hmota, tak některé jsou vyloženě škaredé. Čili není to pro estéty, ale je to prostě dokument doby,“ řekl České televizi před otevřením výstavy Jiří Stránský, ředitel Muzea Kroměřížska. Sám je zvědavý, jaký ohlas veřejnosti expozice vyvolá.

Jiří Stránský, ředitel Muzea Kroměřížska, o výstavě starých počítačů (zdroj: ČT24)

Někteří kolegové muzejníci se prý vyjadřovali skepticky, šéf muzea ale věří, že zájem bude. Mezi exponáty je totiž řada zapomenutých klenotů. Třeba dědeček mezi notebooky – přenosný americký Osborne 1, který váží 15 kilogramů. V porovnání s ním titěrné Atari Portfolio si zahrálo ve dvojce slavného Terminátora. Svědek dřevních dob československých počítačů – IQ 151G – má plášť skutečně ze dřeva, i když se tváří jako plast. Co exemplář, to příběh.

Muzejní vitríny zaplnila více než stovka počítačů od desítek výrobců z celého světa, navíc bohatá přehlídka příslušenství. „Toto je jednojehličková tiskárna, takzvaný splašený hřebík. Splašený vlastně nesprávně, protože ta stránka se tiskla 20 minut,“ doplnil Stránský.

Vydat se na cestu do pravěku počítačů a třeba si i takzvaně „zapařit“ některou z „předpotopních“ her mohou návštěvníci Muzea Kroměřížska do konce listopadu.

  • Předchůdci dnešních přenosných notebooků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1983/198264.jpg
  • Počítač IQ 151G autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1983/198265.jpg