Nahlédli jsme do útrob brněnských hodin. Jak budou ukazovat čas, to zůstává záhadou

Brno - Na náměstí Svobody dnes prošly poslední kontrolou nové hodiny, které už v sobotu spatří Brňané v celé své kráse. Jejich tvůrci doplnili do zásobníku první várku kuliček – každý den by z hodin měla vypadnout jedna. Jediné, co stále ještě není jasné, je to, jakým způsobem budou hodiny čas zobrazovat.

Už v sobotu čeká hodiny od dvojice architektů Rujbr-Kameník slavnostní odhalení a první šťastlivci si domů odnesou kuličky. Proto bylo potřeba udělat generálku – provedl ji sám primátor, který se tak podíval do podzemí k řídicí části hodin. Nejzajímavější je ale asi kulička, která z nich za zvuků zvonkohry vypadne každý den v jedenáct hodin a kterou si lidé mohou odnést domů. „První, ta bude sloužit k archivaci – uložíme ji v Muzeu města Brna na Špilberku,“ řekl primátor Roman Onderka.

Pokud nikdo nebude mít štěstí a kuličku včas nechytí, spadne zpátky dovnitř hodin. „Jak se bude koulet a narážet do akustických tyčí, zvonkohra zahraje smutnou melodii, která bude signalizovat smůlu,“ uvedl autor hodin Oldřich Rujbr.

Autor hodin Oldřich Rujbr o tom, co symbolizují (zdroj: ČT24)

Město dalo vyrobit také kuličky pro zvláštní příležitosti – na výročí data, kdy z Brna odtáhl generál Torstenson, bude z hodin padat černá kulička, takzvaná Torstensonka. Jindy, například na Silvestra, se mohou Brňané těšit na kuličky se smajlíkem.

Unikátní je také ovládání hodin – řídí se jednoduše mobilem. Pokud se objeví nějaká závada, systém pošle SMS a technici přijdou hodiny opravit.

Kromě autorů si ale asi nikdo zatím nedokáže představit, jak budou hodiny ukazovat čas. Mechanismus je tak složitý, že jej nedokázali srozumitelně vysvětlit ani sami autoři. Nezbývá tedy než si počkat na sobotu, kdy budou hodiny slavnostně odhaleny.