Cvičení v Temelíně: Do areálu jaderné elektrárny najíždělo těžké nákladní auto

Odvrácením simulovaného útoku letadla a kamionu na jadernou elektrárnu Temelín v úterý vyvrcholilo cvičení Safeguard Temelín 2017. Armáda a policie při něm nacvičovaly obranu elektrárny před pozemním i vzdušným teroristickým útokem. Čtyři dny zde cvičilo dvě stě vojáků, policistů a specialistů ČEZ. Informoval o tom mluvčí elektrárny Marek Sviták. Podle vojáků se stal námětem cvičení prosincový útok nákladním autem v Berlíně. Akce skončí ve středu.

„S cvičením jsme se trefili do toho, co je dnes ve světě aktuální,“ řekl ředitel elektrárny Bohdan Zronek. Vojáci s policisty cvičili zásah proti nákladnímu autu, jež se snažilo prorazit zátarasy. Střílelo se, cvičně zasahoval i pyrotechnik.

Na cvičení se z Boletic na Českokrumlovsku přesunulo k Temelínu osmdesát vojáků z aktivní zálohy, kteří vybudovali dvě kontrolní stanoviště.

Inspirací pro cvičení byl Berlín

„Námět se zrodil v lednu pod vlivem útoku náklaďákem v Berlíně. Dostali jsme požadavek, abychom na tuhle hrozbu reagovali. Vymyslel jsem si tři simulované teroristické útoky a od útoku v Berlíně se mezitím odehrál útok v Londýně motorovým vozidlem, útok v Petrohradu na metro a ve Stockholmu,“ řekl ředitel Krajského vojenského velitelství Alois Urban.

Zásah proti malému dopravnímu letadlu L-410 směřujícímu na elektrárnu vyzkoušeli vojáci 25. protiletadlového pluku ze Strakonic. Přivezli si zařízení pro odpalování raket i radar pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů.

Naváděcí radiolokátor s tříčlennou obsluhou zjistí cíle na vzdálenost 65 kilometrů, dostřel raket je do 23 kilometrů, létají ve výšce od 25 metrů do 14 kilometrů. Rychlost střely je 700 metrů za vteřinu, hmotnost 630 kilogramů.

Letci v Čáslavi mají stálou hotovost

„V případě, kdy to národní zájem vyžaduje, jsme do čtyřiceti osmi hodin nasazeni v místě a tady je to otázka několika minut, kdy jsme připraveni zasáhnout,“ řekl Lukáš Málek z protiletadlového pluku. Z něj přijelo čtyřicet vojáků, které posílilo třináct členů aktivních záloh.

Takzvanou stálou hotovost drží pro Temelín stíhači z letiště v Čáslavi. „Po startu letounů jsou tu řádově v minutách a jsou schopni zasáhnout i na dálku,“ řekl Sviták.

Temelín má za sebou tři cvičení tohoto druhu, opakuje je jednou za dva roky. „V nejvážnějším případě bychom uzavřeli elektrárnu a v areálu by zůstalo pouze několik desítek lidí zajišťujících provoz,“ řekl ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ Roman Havlín.