V Týně nad Vltavou končí odchyt holubů. Trus poškozoval památky

Mraky holubů v Týně nad Vltavou prořídly. Pomohl odchyt (zdroj: ČT24)

V jihočeském Týně nad Vltavou po čtvrt roce končí odchyt holubů. Ptáci v historickém centru i na sídlištích obtěžují obyvatele, poškozují domy a sochy a také špiní lavičky a chodníky.

Před odchytem létalo v Týně nad Vltavou podle odhadů osm set holubů. Přáním vltavskotýnské radnice je, aby nad městem létalo maximálně dvě stě až tři sta holubů.

Za uplynulé tři měsíce se ale podařilo pochytat jen sto padesát ptáků. I proto budou odchyty v příštích letech pokračovat.

„Holuby prohlížíme, zda nemají kroužek. Ty bychom museli pustit, protože mohou být nějakého holubáře,“ říká strážník městské policie Jiří Vaňous, který se svou kolegyní kontroluje klece na místních střechách každý den.

Po odchycení budou opeření škůdci převezeni k veterináři. Ten je humánně a podle zákona na ochranu zvířat utratí. Přísná opatření musejí strážníci dodržovat i při samotném odchytu.

„Holubí trus je agresivní, poškozoval památky,“ vysvětluje rozhodnutí města starosta Milan Šnorek.

Do ukončení letošního odchytu zbývají v Týně nad Vltavou čtyři dny. Snižovat počty holubů budou i České Budějovice, kde v pondělí začne celoroční odchyt a za městem i odstřel.