Na východě Prahy vzniká nový les, první návštěvníky přivítá za třicet let

Na východě Prahy vzniká nový les (zdroj: ČT24)

Přes padesát tisíc nových stromků vysázeli lesníci na východě Prahy. Na bývalém poli mezi Dubčí a Běchovicemi v blízkosti Lítožnických rybníků má v budoucnu vzniknout nový pražský les nazvaný Robotka. První lidé by se tam mohli vydat na procházku za zhruba 30 let.

„Do nějakých deseti let by tady mohly být stromky o velikosti vánočních stromků. Za třicet let by to už mohl být takový lesík,“ říká Václav Sitek z Lesů hlavního města Prahy. Lesníci nový les oplotili kvůli ochraně před zvěří, která by mladé sazenice okusováním mohla zničit.

Pozemky patřily v minulosti panskému statku v Dubči a zemědělci sem denně chodili takzvaně na robotu. Proto lesníci pojmenovali nový les právě Robotka.

Oplocení kolem nově zalesněných ploch
Zdroj: LHMP

„Valná většina jsou duby, potom jsou zde sazenice buku. Máte tady i lípu, jilm, jasan a jehličnany,“ uvádí Václav Sitek. Jde o druhy stromů, které byly v historii pro pražské lesy typické. Celkem se jich na ploše o rozloze sedmi hektarů vysázelo přes 50 tisíc.

„Následujících minimálně sedm let budeme pole intenzivně vylepšovat, aby se dosáhlo 90 procent životaschopných sazenic,“ dodává Sitek. Na jaře se nový přírodní areál ještě rozšíří o plánované luční porosty se solitérními stromy.

  • Vzniká na bývalých polích mezi Dubčí a Běchovicemi na východě Prahy. Na osmi menších plochách o celkové rozloze přes 6,5 hektaru lesníci vysadili 53 tisíc sazenic.
  • Nejvíce je dubů (36 tisíc), následují lípy a buky (dohromady 7 tisíc), javory, jasany a jilmy (každý po dvou tisících). Jehličnany zastupují douglasky a modříny (dohromady 4 tisíce).
  • Plochy s vysazenými stromky ohraničují více než 3 kilometry plotu kvůli ochraně před zvěří, která by mladé sazenice okusováním mohla zničit.
  • Nový les rozšíří plochy zeleně přírodního parku Říčanka, který provází koryto Říčanského potoka od Uhříněvsi až po přírodní památku Lítožnice s trojicí rybníků.
  • Zdroj: LHMP

Kromě Robotky lesníci vysadili ve východní části Prahy během podzimu dalších 11 500 stromků, za celý rok více než 93 tisíc. V celé metropoli loni přibylo skoro 330 tisíc nových sazenic a pražské lesy se tak rozrostly o zhruba 45 hektarů.

Robotka je jedním ze dvou velkých projektů nových lesních ploch na východním okraji Prahy. Ještě letos by mohl vzniknou další nový les, a to v lokalitě V Panenkách v Běchovicích.