Nejvyšší český panelák se dočkal opravy. Další stovky domů na ni čekají

Události: Nejvyšší český panelák se dočkal opravy (zdroj: ČT24)

Energeticky náročné, zastaralé, nehezké – přívlastky, které se hodí k mnoha panelovým domům na českých sídlištích. Celkově je na jejich rekonstrukci potřeba až 400 miliard a posledních sedm let suma průběžně po deseti miliardách stoupá. Přesto těch opravených přibývá. Momentálně se k nim zařadila i nejvyšší panelová stavba v Česku – ubytovna Kupa na pražském Jižním Městě.

 S 81 metry je dominantou Jižního Města od roku 1980. Slouží jako ubytovna pro tisícovku policistů a hasičů. Po dvouleté rekonstrukci teď mají oba panelové domy propojené můstkem novou fasádu a jsou kompletně zateplené.

„Práce zvnějšku trvala dva roky, uvnitř pracujeme na rekonstrukcích neustále,“ říká ekonomický náměstek ministra vnitra Jiří Zmatlík.

Náklady dosáhly 31 milionů korun. Oprava dvou hodinových strojů v nejvyšším patře budovy stála 200 tisíc korun. „Nová je pouze elektronika, která seřizuje čas automaticky. Dříve se to dělalo ručně,“ vysvětluje ředitel bytové správy ministerstva vnitra Miroslav Boháč.

Ze spojovacího můstku je vidět všech 340 panelových domů Jižního Města. A také jejich stav – na rekonstrukci jen na tomto sídlišti totiž čeká ještě pětina domů. 

  • Dominanta pražského Jižního Města u konečné stanice metra Háje byla postavena v roce 1980 jako ubytovna a hotel.
  • Je nejvyšším panelovým domem v Česku – je vysoký 81 metrů a má 23 podlaží. Celkově jde o desátou nejvyšší budovu v zemi.
  • V současnosti patří ministerstvu vnitra a bydlí v něm policisté a státní zaměstnanci. Ve 22. patře je restaurace.
  • Obě věže jsou u vrcholu propojeny chodbou. Na vyšší budově jsou umístěny hodiny, čas na nich nově seřizuje elektronika.
  • Rekonstrukce proběhla v letech 2015–2016. Stála 31 milionů korun, což je o 10 milionů méně, než se odhadovalo. Zatepleno bylo 10 500 m2 plochy.

V celém Česku je téměř 66 tisíc paneláků. Na jejich modernizaci, zateplení nebo výměnu bytových jader bude podle odhadů potřeba 330 až 400 miliard korun. Takové výdaje si ale řada vlastníků ani přes dotace na zateplení nemůže dovolit.

Panelové domy v ČR
Zdroj: ČT24/MMR