Na okrajích Prahy a v okolí vzniknou nové školy za více než dvě miliardy korun

V okrajových částech Prahy a v okolí metropole by měla do roku 2023 vzniknout nová místa v základních školách pro 3400 žáků. Stát by na to měl v letech 2016 až 2022 přispět 1,66 miliardy korun. Návrh schválila vláda, informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nové učebny by měly být postaveny v pražských čtvrtích Řeporyje a Čakovice, a dále v Rudné u Prahy, Jesenici, Psárech, Čelákovicích, Říčanech, Ondřejově, Úvalech a v území svazku obcí Jenštejn, Podolanka a Přezletice.

V těchto oblastech hrozí problém s nedostatečnou kapacitou, vyplynulo z demografické analýzy, již si v létě nechalo vypracovat ministerstvo školství. „Zatímco drtivá většina republiky má podle školské matriky kapacitu dostatečnou, tak právě střední Čechy mají hned několik okresů, které jsou nedostatečné,“ uvedla před jednáním kabinetu ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Z dotací by mělo být vybudováno celkem 115 nových učeben základních škol s prvním i druhým stupněm. Spoluúčast obcí bude 15 nebo 30 procent, celkové náklady budou 2,2 miliardy korun. Pokud budou přístavby, nástavby nebo nové budovy postaveny v nízkoenergetickém takzvaném pasivním standardu, může být stavební část projektů spolufinancována z evropských dotací v programu Životní prostředí.

Další spolupráce ministerstev by měla umožnit rekonstrukce škol v celém Česku. „Domluvili jsme se s ministrem Richardem Brabcem (ANO), že od začátku příštího roku spustíme společný program pro rekonstrukce základních škol, to je problém na celém území republiky. Bude propojovat jeho peníze, které míří k ‚obalu škol', a moje peníze z domácích zdrojů, které on nemůže zajistit,“ uvedla Valachová.