Oprava propadu na vysočanské estakádě se zřejmě protáhne až do prosince 2017

Auta začnou po vysočanské estakádě v Praze znovu jezdit zřejmě až v prosinci 2017. Letos v červenci se tam kvůli prudkému dešti propadla vozovka a oprava je složitější, než se čekalo. Pražské vodovody a kanalizace oznámily, že dokončí opravu zhruba 400 metrů kanalizace na přelomu srpna a září příštího roku. Následně by měla Technická správa komunikací opravit vozovku.

„Nyní jsou vyraženy tři těžební jámy, každá v hloubce osmi metrů. Máme vyraženo 50 metrů pro vyzdění nové stoky, v této části již dělníci vyzdívají novou stoku,“ řekl Mrázek. Náklady na opravu odhaduje společnost na 30 milionů korun.

Práce podle Mrázka komplikuje geologické podloží tvořené částečně písky. Dělníci tak musí kopat štolu ručně. „Pokud je podloží pevnější, daří se nám vykopat metr stoky denně, pokud je složitější, je to 25 až 30 centimetrů za den,“ uvedl mluvčí.

PVK musí kromě samotného hlavního kanalizačního řadu opravit kanalizační přípojky a takzvané uliční vpusti, kterými do kanalizace teče dešťová voda.

Od poloviny října jezdí po estakádě autobusy MHD, a to jen ve směru z Proseku do Vysočan. V opačném směru jsou vedeny odklonem ulicí Ke Klíčovu. Po jiné trase tak jezdí linky 152, 177, 182, 183, 136, 195, 375 a noční autobusy linek 513 a 603.

Takzvaná vysočanská estakáda, která překonává převýšení několik desítek metrů, byla vybudována v roce 1967. Podle měření intenzity dopravy z loňského roku po ní projede více než 6000 aut a autobusů denně.