Exmanažer dopravního podniku odsouzený v kauze Opencard podal dovolání

Jeden z bývalých manažerů pražského dopravního podniku odsouzený kvůli nevýhodným zakázkám v projektu Opencard podal dovolání k Nejvyššímu soudu. České televizi to sdělila mluvčí Obvodního soudu Praha 9 Petra Volková. Nechtěla však upřesnit, zda se jedná o odsouzeného Tomáše Petanu nebo Jana Suntycha. Ti přípravou smluv s firmou Haguess způsobili dopravnímu podniku škodu 20 milionů korun.

Bývalého ředitele úseku služeb Tomáše Petanu a bývalého vedoucího jednotky IT Jana Suntycha soud pravomocně odsoudil k podmíněným trestům ve výši dva a půl a dvou let.  Podle pravomocného rozsudku způsobili při přípravě smluv s firmou Haguess v letech 2007 a 2008 škodu přes 20 milionů korun. Odvolací senát jim uložil povinnost uhradit dopravnímu podniku tři sta padesát a dvě stě padesát tisíc korun.

  • Projekt Opencard z éry bývalého primátora Pavla Béma (ODS) stál Prahu zhruba 1,75 miliardy Kč. Kartu si v minulosti pořídilo 1,2 milionu cestujících, skutečných uživatelů je podle předsedy představenstva městské firmy Operátor Opencard Ondřeje Felixe kolem 700 tisíc. Na papírové kupony, které Praha znovu zavedla na jaře, jezdí asi 200 tisíc lidí.

Bývalý ředitel úseku služeb Petana a bývalý vedoucí jednotky IT Suntych byli obviněni z porušování povinnosti při správě cizího majetku už v roce 2013. K zajištění funkcionality karty, která by umožňovala využívat ji jako jízdní doklad, zadal dopravní podnik tendr na vývoj a dodání příslušného software společnosti Haguess.

Petana a Suntych se provinili tím, že při přípravě zakázky dostatečně neověřili, zda by pro dopravce nebylo výhodnější zakázku zadat jiné firmě. Oba obžalovaní byli již dříve v případu souzeni. Městský soud ale v září 2014 nad nimi vydal zprošťující rozsudek, policie pak stíhání obnovila.