Mlčící většina je stále nebezpečná. Bubny vzpomínaly na židovské transporty

Akce Bubnování pro Bubny v pátek připomněla 74. výročí prvního židovského transportu z Prahy, jehož nástupní stanicí bylo právě nádraží Bubny. Návštěvníci mohli bubnovat na 400 bicích nástrojů, rytmus udávali známí čeští umělci. Akce měla nejen uctít památku obětí, ale také upozornit na nadčasový fenomén mlčící většiny.

K pořízení bubnů pomohla úspěšná crowdfundingová sbírka. Bubny, které si nevyzvedli přispěvatelé, si mohli odnést účastníci akce.

Hrozba mlčící většiny

Rytmus udávali známí čeští bubeníci David Koller, Alan Vitouš nebo Miloš Vacík. Citace o mlčenlivosti, která provází násilí, přečetli Bára Hrzánová, Václav Vydra, Jana Boušková a Ondřej Vetchý. „Nechtěli jsme, aby podobná výročí byla jenom pasivní kladení věnců,“ říká organizátor akce Pavel Štingl.

Součástí akce na holešovickém nádraží Bubny, kde by měl v budoucnosti vzniknout projekt Památník ticha, je expozice Fragment. Do 25. října zde zájemci uvidí fotografie z rodinných alb deportovaných lidí nebo studentský film Revue 1941. První transport z Prahy do Lodže odjel 16. října 1941, bylo v něm tisíc židovských mužů, žen a dětí. Přežilo z něj 24 lidí. Celkem bylo deportováno 50 tisíc obyvatel.

Není pravda, že to nejhorší se už stalo. Je třeba bubnovat i pro to, co teprve přichází.
Pavel Štingl
organizátor akce

Organizátoři Bubnování pro Bubny chtějí nejen uctít památku obětí, ale také upozornit na nadčasový fenomén mlčící většiny, který je podle nich stále jednou z největších hrozeb lidstva. „Byli bychom rádi, kdyby se každý zamyslel nad tím, proč rušit ticho. Proč rušit ticho lidí, kteří přihlížejí, i když by mohli něco změnit,“ říká Štingl.

Bubnují také Spojené státy

Památník ticha se představil také na české ambasádě ve Washingtonu. Stalo se tak v předvečer výročí prvního židovského transportu z české metropole. Také lidé v USA bubnovali proti tichu, aby vyjádřili nesouhlas s mlčením a přihlížením, když se děje bezpráví.

Tvář americkému happeningu propůjčila bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. „Dětem jsem vždy říkala, že nikdy nemůžeme zapomenout na to, co se stalo. A vždy musíme mluvit proti tomu, když jsou lidé trestáni za nic, jenom proto, kdo jsou, a ne proto, že by něco udělali,“ uvedla Albrightová.

Památník ticha se ve Washingtonu nepřipomíná poprvé, projekt tady jeho zakladatelé představili už loni v listopadu na prestižní adrese v uměleckém centru Katzen při Americké univerzitě. Tehdy šlo hlavně o upozornění, že záměr vůbec existuje. Čtvrteční večer měl dále připomenout, že na přestavbu bubenského nádraží stále chybí finance.

V prostoru nádraží Bubny nedávno majitel areálu, společnost Orco Property Group, začal s bouráním některých budov. Samotná budova nádraží, kde má vzniknout Památník ticha, je však památkově chráněná.