Bitvu o Británii připomíná výstava v Praze

Jednu z nejvýznamnějších bitev 2. světové války připomíná výstava před generálním štábem v Praze. K pětasedmdesátiletému výročí bitvy o Británii se veřejnosti zpřístupnila výstava s názvem „Na nebi hrdého Albionu“. Do válečné operace se tehdy zapojilo i 89 československých stíhacích pilotů.

Výstava, jejímž autorem je Jiří Rajlich, vznikla především zásluhou pracovníků Vojenského historického ústavu. Zaměřuje se nejenom na jednotlivé příběhy letců, ale i na význam a průběh čtyři měsíce trvající bitvy. Při jejím zahájení také organizátoři připomněli, co československé vojáky po návratu do vlasti čekalo.

„Osud těch, kteří se vrátili po válce domů, byl o to smutnější, když se místo vděku a uznání dočkali nespravedlivých procesů a perzekucí,“ připomněl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Výstavu navštívili i pamětníci

Zahájení výstavy se zúčastnil i válečný veterán Pavel Vranský, jeden z velmi mála žijících pamětníků bitvy o Británii. „Jsem rád, že jsou tu studenti, protože tohle období už zaniká, naše generace odchází a je potřeba, aby si na to mladí lidé pamatovali,“ řekl Vranský.

Přesto, že po návratu domů nečekaly letce ani jejich rodiny žádné oslavy, ale těžký život plný represí, nikdo z nich nelituje. „Prožili jsme hezké i trpké chvíle, ale všechno bylo prověrkou našeho vztahu,“ řekla manželka válečného veterána Františka Fajtla Hana Fajtlová. „Jsem šťastná, že jsem mohla svůj život prožít se svým mužem. Za těch 59 let jsme si nezevšedněli,“ dodala Fajtlová.

Československými perutěmi RAF prošlo celkem na dva a půl tisíce mužů, 351 jich během druhé světové války zahynulo. Kromě československých pilotů se bitvy o Británii na britské straně účastnili ve velkém počtu letci z Británie, Polska, Nového Zélandu či Kanady.