Pražské parníky brázdí Vltavu již 145 let

Praha – Před 145 roky vypluly na Vltavu v Praze první parníky. Současní lodivodové poslali o výročí na hladinu tři nejstarší kolesová plavidla – Vltavu, Vyšehrad a Šumavu. Přilákali několik set lidí. Pražské dopravě sloužily parníky až do doby těsně po druhé světové válce, než začala dominovat silniční doprava. Pára přesto zůstala na řece dodnes.

Signál lodní píšťaly zazněl z paluby vltavského parníku už poslední srpnovou sobotu roku 1865. Zájem byl tehdy obrovský, stejně jako teď – nejen proto, že se výjimečně jezdilo bezplatně. „Ve 30. letech to byla opravdu plnohodnotná forma dopravy. V dnešní době se to už překlopilo do turistických výletů, je to zpestření času,“ říká ředitel Pražské paroplavební společnosti Dušan Sahula.

Vltavu spustili na vodu před 70 lety v libeňské loděnici a spolu s Vyšehradem jsou jedinými a nejstaršími českými parníky. Kapitán Karel Mikšovský Vltavě velí třetí sezonu, patří k mladší generaci lodníků a k veteránovi se chová s úctou. Loď prošla nedávno rekonstrukcí, starý interiér doplňuje moderní navigace a automatika.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Pražská lodní flotila má 27 lodí a ročně přepraví kolem 500 tisíc lidí. Jezdí se hlavně v Praze a okolí, jen několikrát do roka plují linky do Mělníka a na Slapy.