Pardubice rozděluje spor o veřejnou zakázku na rekonstrukci pasáže

Pardubice – Nejasnosti při zadávání veřejné zakázky na rekonstrukci historické Machoňovy pasáže v centru Pardubic stále rozdělují město. Zakázka byla podle radních předražená. Výběrové řízení připravuje Městský rozvojový fond Pardubice (MRFP). Jeho představenstvo mělo na doporučení městské rady odvolat předsedu a místopředsedu společnosti. K překvapení vedení města se to ale nestalo. O odvolání členů představenstva se tak možná ještě pokusí zastupitelé Pardubic.

Nabídka stavební zakázky měla být na 150 milionů korun. Na centrální adrese se ale objevila částka o 30 milionů korun vyšší. Primátor Jaroslav Deml tvrdí, že při neprůhledné zakázce mohl vzniknout prostor pro korupci. Radní proto požadovali odvolání šéfů fondu Milana Tichého (ODS) a Aleše Kopeckého. Oba muži tvrdí, že neselhali. Podle Tichého role předsedy a místopředsedy představenstva nebyla taková, aby vedla k odvolání obou členů: „Skutečně se nejednalo o žádné úmyslné navýšení ceny.“

Městský rozvojový fond se hájí tím, že šlo pouze o formální chybu. Zakázku připravuje ve spolupráci s advokátní kanceláří, která pochybení při vypsání částky na centrální adrese vzala na sebe. Rozhodnutí představenstva neodvolat své vedení ale některé radní i primátora překvapilo.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

„Nebudu se míchat do vnitrostranických půtek v jiné partaji,“ řekl ČT člen představenstva MRFP Jindřich Tauber (ČSSD). Pardubická radní Štěpánka Fraňková (SPP) ale trvá na tom, že zodpovědnost nese Tichý a Kopecký. Primátor Pardubic Jaroslav Deml (ODS) se zase domnívá, že záležitost, kde je podezření z korupce, by měla být řešena více odpovědně.  

Milan Tichý
Zdroj: ČT24