Stavba dálnice poškodila v Lipníku nad Bečvou silnice, slíbená oprava je v nedohlednu

Olomouc - Městu Lipník nad Bečvou se nelíbí postup Ředitelství silnic a dálnic. To městu i okolním obcím slíbilo, že po dokončení dálnice mezi Lipníkem a Bělotínem opraví vozovky, které poničila těžká technika přepravou materiálu. I když je dálnice v provozu už dva roky, některé cesty jsou stále samá díra. A náprava je v nedohlednu. Nový ředitel silnic a dálnic Jiří Švorc, kterého dnes jmenoval ministr dopravy Vít Bárta, má totiž za cíl najít maximální úspory v investicích.

Když se v listopadu 2008 otevíral šestnáctitikilometrový úsek dálnice D47, mluvili všichni o pozitivním dopadu na moravskou ekonomiku či dopravní obslužnost. O tom, co bude se silnicemi, které často úplně rozjezdila těžká technika, investor mlčel. Přitom v průběhu stavby přislíbil, že s opravami začne hned po uvedení dálnice do provozu. „Na naší části nebyl ještě za dva roky opraven ani metr čtvereční komunikací,“ stěžuje si starosta Lipníka nad Bečvou Miroslav Přikryl. „Co je opravdu smutné, je, že jsme nedostali ani žádný harmonogram prací. Máme strach, že to už nikdo neopraví,“ dodává. Lidé z okolních obcí přitom stavbu dálnice doslova přetrpěli. Pod jejich okny se prohánělo i pět set nákladních aut denně.

Spokojenější jsou ale starostové na Hranicku. Například v Milenově správci silnic položili nový asfaltový koberec letos v létě a ještě před tím v nedaleké Hrabůvce. Prvních oprav na lipenské straně se dočká městská část Podhoří. Dělníci už vyměnili vodovod, který kvůli těžké technice popraskal. Od září se stroje zakousnou i do vozovky.

Kdy ale přijdou na řadu další úseky, ještě není jasné. Na opravách se účastní nejen stát a kraj, ale i město. „Bohužel ty opravy nejsou tak rychlé, jak bychom si představovali. Je to tím, že Ředitelství silnic a dálnic omezuje tok peněz do dálničních sítí,“ řekl ředitel Správy silnic Olomouckého kraje Drahomír Babnič. „V tento okamžik se dělá rozpočtové opatření, ze kterého vyplyne, kolik finančních prostředků máme na opravy a zda se opravy zahájí ještě do konce roku,“ uvedla tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.