Nejen v Pramenech se lidé do zastupitelstva neženou

Prameny - V obci Prameny u Mariánských Lázní nebudou mít ani po podzimních komunálních volbách zastupitelstvo a starostu. Kvůli velkému zadlužení vesnice tu totiž už dlouho nikdo nechce kandidovat. Osmdesátimilionový dluh má na svědomí zastupitelstvo z 90. let, kterému nevyšla riskantní investice do stáčírny minerálek. Nicméně Prameny nejsou jedinou obcí, kde nebude koho volit – žádnou kandidátní listinu občané nepodali například v Borovnici nebo ve Chlenech nedaleko Kostelce nad Orlicí.

Prameny jsou bez řádného vedení radnice už od dubna 2009, kdy tu všichni zastupitelé položili své mandáty. Ministerstvo vnitra třikrát vypsalo náhradní volební termín, ale ani v jednom případě nikdo nekandidoval. Ministerstvo tak muselo poslat do vesnice správce. Kvůli neochotě místních vzít věci v obci do vlastních rukou tak jeho mise ani po podzimních volbách neskončí. 

Správce zajišťuje například obecní osvětlení, odvoz odpadků a další běžnou agendu. Obecní účet, kterým projdou ročně tři miliony korun, je obstavený exekutorem, který rozprodává i obecní majetek. 

Reportáž Zdeňka Soukupa a Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Někteří lidé tu počítají s tím, že si vesnici vezmou pod sebe Mariánské Lázně. O případném sloučení podle zákona mohou rozhodnout jenom dvě regulérně zvolená zastupitelstva – Pramenů i Mariánských Lázní. K tomu tudíž Pramenští zastupitele potřebují. 

I jiné obce jsou bez kandidátek 

Borovnice nedaleko Kostelce nad Orlicí. Dvacet let tady starostoval Karel Urbanec. Tentokrát se ze zdravotních důvodů rozhodl nekandidovat. Kdo ho nahradí, zatím místní netuší. V komunálních volbách totiž o hlasy voličů nikdo usilovat nebude. Zájemci sice byli, ale mezi sebou se zřejmě špatně domluvili, kdo kandidátní listinu podá. 

Ani jednu kandidátní listinu nemají také Chleny, obec která leží nedaleko Kostelce nad Orlicí Starostovi Františkovi Krčmářovi je pětasedmdesát roků a po šestnácti letech ve vedení obce se rozhodl skončit. A i když jsou Chleny bez vážnějších problémů, svého nástupce nemá. Lidé se podle starosty Chlen Krčmáře nebojí jít do zastupitelstva, ale toho, že jeden ze zastupitelů pak musí dělat starostu a toho se bojí. 

Starostové obou obcí doufají, že do náhradních voleb nějaké kandidátky nakonec vzniknou.

  • Borovnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1890/188963.jpg
  • Chleny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1890/188964.jpg