Záplavy 2010: Probudila se lidská solidarita

Praha/Plzeň/Ostrava - Situace na povodněmi postiženém severu republiky zvedla vlnu solidarity v celé České republice. Města a obce vyhlašují veřejné sbírky, stovky dobrovolníků a desítky kusů techniky směřují do zatopených oblastí. Na účtech humanitárních organizací se hromadí statisíce korun. Vláda uvolnila první desítky milionů na nejnutnější pomoc.

Člověk v tísni posílá do postižených oblastí jeden náklad za druhým. Na sever Čech odjely už tři plně naložené dodávky a jeden kamion. Vezou desítky litrů dezinfekčních prostředků, holinky, rukavice, kolečka. Celkově jde o pomoc asi za osm set tisíc korun. „Začínáme hledat dobrovolníky, kteří budou pomáhat s odstraňováním škod,“ říká mluvčí Člověka v tísni David Grossmann.

Lidé posílají i peníze. Na povodňovém účtu už je teď přes milion korun plus dalších sedm set tisíc vybraných na DMS zprávách. Humanitární organizace Adra dokonce hlásí, že už vybrala víc než půldruhého milionu. Pomáhat se rozhodlo i město Mladá Boleslav. Vyhlásilo humanitární sbírku a už po poledni se tělocvična jedné z místních základních škol začala plnit smetáky, lopatami a nejrůznějšími čisticími prostředky. „Vidíme tu jejich tristní situaci, proto taková blesková pomoc, rychle, aby něco měli,“ vysvětluje zaměstnanec Osvit Servisu Václav Němeček. „Rozhodli jsme se, že přispějeme šedesáti tisíci, takže tři obce dostanou každá po dvaceti tisících,“ dodává primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati.  

Reportáže Mirky Vildové, Lucie Komňacké a Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Pomoc proudí i ze západních Čech 

Pomocnou ruku chtějí severním Čechám podat i obce v Plzeňském kraji. „Víme dobře, co povodně dokáží. Sami jsme je zažili v roce 2002. Takže chceme nějak pomoct,“ vysvětluje starosta Nýřan Jiří Davídek.

Na sever Čech směřují i dobrovolníci z prvního plzeňského obvodu. Starosta slíbil pomoc obyvatelům Hejnic a z obecní kasy jim poslal sto tisíc korun. „Naši hasiči vyrazí zítra ráno. Povezou s sebou hygienické potřeby, elektrocentrály, čerpadla a další nezbytné věci,“ vypočítává starosta městského obvodu Plzeň 1 Jiří Uhlík.  

Přispět můžou lidé v Plzeňském a Karlovarském kraji také prostřednictvím humanitární sbírky, kterou pořádá diecézní charita. Minimálně milion korun chce na sever Čech poslat také plzeňské hejtmanství. Konkrétní částku musí ještě schválit zastupitelstvo. První milion korun už do postižených regionů putuje taky od Asociace krajů.  

Morava vypravila materiální pomoc 

S pomocí se hlásí i severní a střední Morava, kde si poslední záplavy ještě citelně pamatují. Některé obce vyhlásily sbírku potřebných věcí, jinde vyčlenili úředníka, který kolegům ze zatopených obcí pomáhá s administrativou. Například v Jeseníku nad Odrou vyhlásili veřejnou sbírku. „Pro vybrané věci máme zajištěnou dopravu soukromým autodopravcem, který zdarma tuto pomoc odveze,“ podotýká místostarosta Jeseníku nad Odrou Libor Macháč. 

Kunín se sice s loňskou povodní ještě sám nevyrovnal, ale radní přesto s pomocí neváhali. „Rada města může poskytnout dvacet tisíc korun, zastupitelé více,“ upozorňuje starostka Kunína Dagmar Novosadová.   

Radní Nového Jičína rozhodnou o finanční pomoci ve čtvrtek. Ode dneška už ale jeden z úředníků dostal od vedení města konkrétní úkol: má kontaktovat postižené obce a být jim k dispozici radou. Moravskoslezský kraj už navíc poslal do postižených oblastí vysoušeče. Nová čerpadla za téměř půl milionu koupil a do Libereckého a Ústeckého kraje v poledne poslal kraj Olomoucký.

Pomoc postiženým

Adra: č. ú. 4028 4028/0300, variabilní symbol 391.

Adra: Dárcovské sms ve tvaru DMS ADRA na 87777.

Pomoc Liberecku: dobrovolnici@adra.cz, 731 70 50 02.

Diakonie čce: č. ú. 27196349/0800, v. s. 2010.

Diakonie čce: sms ve tvaru dms pomocpovodne na 87777.

Člověk v tísni: č. ú. 72027202/0300.

Člověk v tísni: DMS SOSPOVODNE na 87777.

Český červený kříž : dárcovská sms ve tvaru DMS CCK na 87777.

Konto Libereckého kraje POVODNĚ : č.ú. 99111199/0300

Nabízíte pomoc? www.handforhelp.cz, 777 106 432.