V Chanovicích otevřeli o víkendu novou třicetimetrovou rozhlednu

Chanovice - Novou třicetimetrovou rozhlednu otevřela o tomto víkendu obec Chanovice na Klatovsku. Zčásti zděná a zčásti dřevěná stavba na kopci Chlum s výškou 608 metrů nad mořem nabízí panoramatický výhled od Českého lesa přes střední Šumavu až k Prachaticku a Lipensku a do vnitrozemí až k Písku a do Brd. Stavba, která přišla na 3,5 milionu korun, posílí cestovní ruch v oblasti. Za víkend tam přišly stovky lidí. „Místní občanské sdružení Panoráma soustředilo za deset let činnosti díky bezplatné práci členů a příznivců 0,8 milionu korun. Stavba začala v roce 2008 díky první dotaci kraje 690 000 korun, loni kraj přidal 350 000 korun,“ uvedl starosta Petr Klásek. Na stavbě se výrazně podílela obec a její příznivci, kteří postupně nashromáždili 1,48 milionu korun, partnerské obce z Prácheňska přidaly 180 000 korun.

Rozhledna má vyhlídkový ochoz v 25metrové výšce, vede k němu 136 schodů. Přístupová věž je z betonových cihel a samotná osmiboká vyhlídka ze dřeva, schodiště kovové. Stavba zcela bez technických rozvodů vznikla na ploše pět krát pět metrů, takže nebylo nutné kácet stromy.

„Rozhledna je součástí dlouhodobého projektu, který má vytvořit v Chanovicích ucelenou nabídku pro cestovní ruch. Obec se snaží přilákat do čisté přírody turisty. Zatím sem jezdí zejména kvůli zámeckému areálu, kde pořádáme řadu akcí, a kvůli skanzenu lidové architektury jihozápadních Čech,“ řekl starosta. Vše je ve vesnické památkové zóně, kterou vyhlásilo ministerstvo kultury v roce 2005 k oslavě umu předků. Vyhlídka je součástí naučné stezky Příroda a lesy Pošumaví, která spojuje zámecký areál s anglickým parkem, smíšenými lesy a skanzenem.

Rozhledna bude otevřena v srpnu denně od 10:00 do 16:00, v září ve stejných časech o víkendech. Poté bude provozní doba upřesněna.

V Plzeňském kraji je už téměř 40 vyhlídkových věží a rozhleden. V dubnu se otevřela nová rozhledna na Šibeničním vrchu u Horšovského Týna s výškou 21 metrů. Koncem minulého roku začala turistům sloužit sedmadvacetimetrová rozhledna na vrchu Sedlo u Sušice.