Liberecký kraj nemá na Ještěd peníze

Liberec – Liberecký kraj ustupuje od záměru koupit horský hotel a vysílač na Ještědu. Nemá na něj peníze, natož na jeho rekonstrukci. Opozice to kritizuje. Varuje, že při dalším chátrání hrozí této české stavbě století i uzavření. Díky odkupu by se unikátní architektonická památka z roku 1973, za kterou architekt Karel Hubáček dostal prestižní mezinárodní ocenění Perretovu cenu, po dlouhých letech mohla dostat ze soukromých rukou. V roce 2000 koupily Ještěd České radiokomunikace za 80 milionů korun od konkurzního správce společnosti Jizera, která vlastnila Ještěd od poloviny 90. let, avšak zkrachovala. Současný majitel již dříve deklaroval, že má zájem provozovat vysílač, a to i pro digitální vysílání. Hotel a restaurace jej však nezajímají.

Čekání na opravu se protahuje. Stejně jako se vzdaluje možnost zapsat národní kulturní památku na seznam UNESCO. Příjmy Libereckého kraje se za dva roky propadly o půl miliardy korun, na koupi ani na opravu Ještědu teď kraj nemá peníze. „V současné době a za takovéhoto stavu by bylo velmi nezodpovědné Ještěd kupovat,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD). Kraj nabízí za Ještěd 70 milionů korun ve splátkách, s radiokomunikacemi se však zatím nedohodl. Detaily firma nekomentuje. „Kupní cena včetně dalších konkrétních podmínek je součástí obchodního tajemství,“ potvrdila mluvčí společnosti České radiokomunikace Marie Fianová.

Koupit Ještěd chtělo už minulé vedení kraje, vyčlenilo na to 100 milionů korun. Současná krajská reprezentace však utratila částku za opravy silnic. Opozice se bojí o osud památky. „Pan hejtman a koaliční zastupitelé slibovali, že peníze budou vráceny na tento účel,“ prohlásil krajský zastupitel Vladimír Richter (ODS). Hejtman Eichler však namítá: „Je to vždy o prioritách. Samozřejmě, mohli jsme koupit Ještěd a mohli jsme zavřít několik domovů důchodců.“ Horský hotel a vysílač na Ještědu chátrají. Beton se drolí, kovové konstrukce reziví, opravu potřebuje i plášť objektu. Radiokomunikace se dvěma žádostmi o dotace neuspěly. „České radiokomunikace investovaly více než 30 milionů korun do nejnezbytnějších úprav na Ještědu,“ dodala mluvčí Fianová a radní Libereckého kraje pro kulturu Lidie Vajnerová (SOS) doplnila: „Oni tu svoji část, kterou užívají a potřebují, mají opravenou, a ta druhá je tolik nezajímá.“ Vyjádřil se i vedoucí péče o památky Národního památkového ústavu Liberec Jiří Křížek: „Je to v podstatě to nejcennější z kulturního dědictví, co u nás v republice máme.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Liberecký kraj obnoví jednání o koupi Ještědu v případě, kdy bude jasné, že peníze na jeho rekonstrukci dostane. Hrubé odhady přitom hovoří o 350 milionech korun. Kde částku vzít, v tuto chvíli jasné není.

Ještěd
Zdroj: ČT24