Česko je světovou velmocí v pěstování máku

Brněnsko – O něco slibnější úrodu než v předchozích letech čekají letos pěstitelé máku. Ten český je údajně velmi kvalitní. Nájezdů narkomanů se pěstitelé neobávají. Předseda společnosti Agrochema Studenec Miroslav Horký říká, že český mák je chuťově kvalitnější než mák z jiných zemí.

Mluvčí Celního ředitelství Brno Lada Temňáková upozorňuje na skutečnost, že plodina obsahuje jisté návykové látky, které se zneužívají. I proto celníci pečlivě evidují a kontrolují všechny pěstitele a za případné nedostatky hrozí až milionové pokuty. V minulosti maková pole ničily ve velkém nájezdy skupinek narkomanů, kteří ihned po odkvetení nařezávali makovice a z vytékajícího lýka získávali opiáty.

„Pokud jsou lidé zvědaví a chtějí si to vyzkoušet, tak si musí uvědomit, že kterákoliv část nezralé rostliny je prudce jedovatá. Když se jim šťáva například dostane do rány, může způsobit otravu, následně i smrt,“ uvedl psycholog Dušan Vítek. Pěstitelé máku zatím jen odhadují, jak dobře se jim letošní produkci podaří zpeněžit. Úrodu poškodily jarní deště a dlouhá letní sucha. Teď věří alespoň v uklidnění trhu.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Miroslav Horký informoval, že cena bude letos zhruba 30 korun. Podle odhadů pěstitelů vyjedou kombajny do polí ke sklizni máku zhruba v polovině srpna.