Veřejná zakázka v Pardubicích budí podezření

Pardubice – Podezření na nepravosti a údiv jsou pocity některých zastupitelů Pardubic poté, co zjistili podrobnosti o veřejné zakázce na opravu jedné z městských pasáží. Projektant spočítal cenu na 128 milionů korun, v zadání tendru je však částka mnohem vyšší – 180 milionů, rozdíl činí 52 milionů korun. Podle náměstkyně primátora Štěpánky Fraňkové je zakázka předražená už na startu soutěže. Dům od Ladislava Machoně, známý v současnosti pod názvem Machoňova pasáž, byl vystavěn mezi léty 1924–1925 na hlavní ulici mezi Zelenou bránou a tzv. Palácem Magnum Tower. Pasáž domu propojuje čtvrť Karlovinu a centrum nového města.

Machoňova pasáž je vzácnou ukázkou stylu Art Deco. Pardubice ji chtějí opravit přes svou firmu Městský rozvojový fond Pardubice. „Rozpočtové náklady na první etapu byly zhruba 128 milionů korun, na druhou etapu stavby 26 milionů korun,“ uvedl autor projektu opravy a zastupitel Pardubic architekt Miroslav Petráň (SNK-ED). Vypsaný tendr však počítá jen s první etapou, měl by tedy platit rozpočet 128 milionů. „Z mého pohledu je to cena nepřekročitelná. Nicméně jsem přesvědčen, že i veřejnou zakázku lze zobchodovat levněji, než je v rozpočtu od projektanta,“ prohlásil expert na stavebnictví Martin Bílek z Pardubic.

U pasáže je to však naopak, místo ceny od projektanta je v soutěži najednou cena 180 milionů, o víc než padesát milionů vyšší. Místo snahy ušetřit nabízejí Pardubice za opravu o 40 procent víc, než je třeba. „Jsem překvapen, že se tam tak vysoká částka objevila,“ dodal architekt Petráň a náměstkyně primátora města a poslankyně Štěpánka Fraňková (VV) doplnila: „Zakázka je zcela jistě předražená. Předpokládala bych tady snížení ceny, ne však enormní navýšení.“

Reportáž Erika Knajfla a Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Soutěž řídí advokátní kancelář Vyroubal Krajhanzl Školout v Praze. Asistent spolumajitelky Petry Buzkové, garant tendru Jan Pazdziora napsal, že nesmí nic říci, váže ho povinnost advokáta mlčet. Ptejte se zadavatele, tedy městského rozvojového fondu, doporučil. „Představenstvem to stoprocentně neprošlo. Cena 180 milionů mne dosti šokovala, podle mne je naprosto nadhodnocená,“ ujistil člen představenstva Městského rozvojového fondu Pardubice zastupitel Jindřich Tauber (ČSSD) a Martin Bílek zdůraznil: „Pokud je to spočítané na 130 milionů a potom napíšou, že předpokládaná částka je 180 milionů, může být těch 50 milionů rozdílu připraveno na korupci. Každý investor by se měl snažit, aby cena byla co nejnižší.“ K záležitosti se vyjádřil i primátor Pardubic Jaroslav Deml (ODS): „Celá situace je velmi zvláštní, budeme ji muset prověřit.“

Soutěž má i další zajímavé parametry: O zakázku může usilovat pouze firma, která opravila alespoň tři památky – jednu za 150 a dvě, každou za 50 milionů korun.

Machoňova pasáž v Pardubicích je vzácnou ukázkou stylu Art Deco.
Zdroj: ČT24