Rotava zakázala sezení na schodech - kvůli nepřizpůsobivým

Rotava (Sokolovsko) – Nevšední vyhláška nově platí v podkrušnohorské Rotavě. Radnice zde s posvěcením ministerstva vnitra zakázala vynášet před dům židle a stoly, pořádat v prostoru před byty pikniky a grilovací párty, polehávat na dekách nebo posedávat na schodech. Otavské úřady tak reagovaly na chování části nepřizpůsobivých obyvatel, které do pohraničního města přilákalo v posledních letech levné bydlení.

K vydání městské vyhlášky radnici přivedly stížnosti starousedlíků. Těm dlouhodobě vadí odlišný životní styl nově přistěhovaných početných rodin, které při pěkném počasí žijí více na ulici než v bytech, a to i pozdě večer. „Lidé si ztěžovali, že není možné projít, že sanitky se nemohly dostat k pacientům, protože na schodech a přístupových komunikacích seděli lidé, kteří nereagovali,“ řekl starosta Rotavy Jan Slíva.

Strážníci městské policie se snaží zatím vyhlášku prosadit spíš domluvou. Došlo už ale také na pokuty. Starosta říká, že problémem může být vymahatelnost vyhlášky. Za poslední dva roky tu byli minimálně ve dvou případech inzultováni městští strážníci a v jednom státní policista.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Noví obyvatelé Rotavy způsob, kterým proti nim radnice postupuje, označují za omezování. Podle Amnesty International (AI) však k porušování lidských práv podle všeho zatím nedošlo. „Z našeho pohledu tato poněkud neobvyklá vyhláška porušování lidských práv nezpůsobuje. Je ale samozřejmě otázka, jakým způsobem bude aplikována v praxi,“ uvedla mluvčí AI Kateřina Šaldová.