50stupňová vedra panují v chlumeckém muzeu války

Hradec Králové – Nesnesitelné horko sužuje novou přístavbu muzea prusko-rakouské války na Chlumu u Hradce Králové. Jde o budovu za 36 milionů korun otevřenou před dvěma týdny. Kvůli riziku poškození vedrem tam není možné vystavit některé exponáty a také návštěvníci se otáčejí a odcházejí.

Rtuť teploměru vyšplhá v těchto dnech v přístavbě muzea prusko-rakouské války na Chlumu u Hradce Králové na maximum, které je vůbec možné změřit. Hodinu po poledni bývá v muzeu přes 40 stupňů a teplota pak dál roste. Sluneční paprsky pronikají proskleným stropem vstupní haly a rozpálí dlažbu.

„Za těchto podmínek tam nemůžeme umístit původní historické exponáty,“ nechal se slyšet ředitel Muzea východních Čech Hradec Králové Zdeněk Zahradník. Personál má mít na sobě repliky starých uniforem. Kvůli vedru uvnitř nemůže. Autor projektu tvrdí, že budova není dokončená a že úpravy v budoucnu situaci zlepší. Na ty ale zatím nejsou peníze.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Architekt a autor projektu Jan Hochman informoval, že pod střešní konstrukcí má být umístěn systém látek, které zastíní prostor. I přes problémy s vedrem chce architekt Hochman přihlásit projekt do soutěže o titul stavba roku.